Hlavní obsah

Co nabízí v době karantény Městská knihovna v Praze

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z mnoha činností, které v současné době můžeme bez obav vykonávat, je četba. Mnozí se dostanou ke knize, na kterou se jim nedostává čas. Pokud vám došly domácí zdroje, můžete se v Praze obrátit na Městskou knihovnu. Nabízí řadu možností, včetně vzdělávání.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Pracovníci knihovny připravili bohatou nabídku čtení v e-knihovně, která vydává velké množství atraktivních titulů. Nabídka je široká - od české i světové klasiky, přes současnou českou prózu, detektivky až po poezii. Každý měsíc vydají až 20 nových titulů (stahujte na www.e-knihovna.cz).

Odborné a historické tituly najdete v digitální knihovně Kramerius. Pedagogům a studentům zpřístupňují kompletní nabídku titulů z Krameria. Pokud máte platný čtenářský průkaz, vyzkoušejte e-zdroje, ve kterých získáte přístup k článkům ze zahraničních odborných časopisů.

V databázích lze také poslouchat kvalitní hudbu či mluvené slovo. Brzy si budete moci vyřídit čtenářský průkaz online.

Kultura online

V nejbližších dnech se začne natáčet na video rozmanité kulturní přednášky. Jsou připravena témata z psychologie a cestování, komponovaný pořad sdružení Arnika nebo setkání se Společností bratří Čapků. Mimořádné pásmo se bude věnovat velikonočním svátkům.

K poslechu budou přednášky Martina Hilského nebo pořady odborníků z Národního ústavu duševního zdraví. Podcasty budou na http://l.mlp.cz/soundcloud.

Současní čeští básníci čtou online na jedinečných místech - ve svých bytech, na půdě, v dalekých zemích nebo v poetické kavárně. Představí se Olga Stehlíková, Vít Janota, Jan Štolba a další.

Šijí roušky a nezapomínají ani na tištěné knihy

Z rozhodnutí zřizovatele, hl. m. Prahy, byl rozpočet na nákup knih navýšen o 10 milionů korun, které se použijí na nákup produkce od pražských nakladatelů. Pět milionů půjde na tištěné knihy, za dalších pět licence k elektronickému vydání.

Několik desítek zaměstnanců šije, stříhá a materiál shání napříč celou knihovnou. Hlavní koordinační centrum se nachází v pobočce Jezerka, kde je k dispozici vybavení na ruční práce včetně šicích strojů. Nejprve rouškami zabezpečili zaměstnance nebo také Domov Sue Ryder v Michli, který patří k dlouholetým spřáteleným organizacím. Nyní začali spolupracovat s Prahou a ušité roušky budeme distribuovat přes centrální kanál všem potřebným.

Všechny výpůjčky i rezervace jsou automaticky prodlouženy.

Knihovnu online najdete na webu www.mlp.cz nebo na Facebooku www.facebook.com/knihovna.

Reklama

Výběr článků

Načítám