Hlavní obsah

Chutně a zdravě bylo náplní workshopu Rodinného centra Srdíčko

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rodinné centrum Srdíčko v Ústí nad Orlicí připravilo na pondělí 27. ledna besedu zaměřenou na zdravou výživu s nabídkou četných rad a výměny zkušeností, jak na to, aby tato strava i dostatečně chutnala.

Foto: Stanislava Dvořáková

Lektorka Eliška Pinkasová DiS připravila seznámení s přípravou zdraví prospěšné pohanky.

Článek

Rodinné centrum Srdíčko není mateřská škola, ani pouhá herna pro malé děti, ale zařízení zaměřené na celé rodiny vycházející z projektu "Dobří rodiče vydají za sto učitelů".

Denně je v provozu herna, kde se děti do šesti let baví mezi spoustou hraček v doprovodu svých maminek, které jsou na mateřské dovolené. Tak mezi dospělými dochází k výměně zkušeností při hledání řešení různých otázek. Tato skutečnost se stala podnětem pro zavedení pravidelných workshopů Praktické rodičovství, které jednou v měsíci budou řešit aktuální otázky spojené s péči o děti.

Protože správná výživa je základem pro zdravý vývoj dítěte, byl první workshop věnován vaření, a to ze zdraví prospěšné pohanky. Jedna z maminek, vystudovaná zdravotní sestra, Eliška Pinkasová, DiS, se ujala lektorské činnosti a připravila besedu, ve které předala své zkušenosti s přípravou této stravy.

Pohanka je tradiční česká plodina, jejíž pravlastí jsou Himaláje a do našich končin se dostala ve středověku s mongolskými kočovníky a tatarskými nájezdníky. Jako potravina má vysokou nutriční hodnotu a obsahuje mnoho minerálních látek. Je zdrojem vitamínu B, foforu, železa, vápníku a rutinu, látky důležité pro pružnost cév. Je přirozeně bezlepková s bohatým obsahem bílkovin.

Lektorka představila různé druhy prodávané pohanky - kroupy, vločky, lámanku, krupici a mouku. Připravená pohanka na pokrm má však svoji specifickou chuť a aromatickou vůni, což u některých strávníků může být tzv. kamenem úrazu.

Další část programu, do které se zapojily se svými zkušenostmi všechny maminky, vyzněla jako zábavná žertovná show. Bohatá diskuse ukázala, že "vecpat" nežádoucí potravinu do sveřepě zavřené pusinky batolete může být velice tvrdým oříškem. Přiznané metody zpívání a říkánek jako Vařila myšička kašičku, tomu dala... a další příklady z říše zvířátek jsou jen nárazovou pomocí. Navíc u ratolestí začínajícího teenagerského věku je třeba ještě náročnější strategie a taktiky, které u kuchařky hraničí až s vyčerpáním sil fyzických i psychických.

Tak došlo na řešení dalšího problému, a to zvolení úpravy, která by nejen chutnala ale i lákala svým estetickým vzhledem. Představena byla hotová jídla jako nákyp, lívanečky a štrúdl, který přizdobený oříškem svým obvyklým vzhledem neprozrazoval pohankovou náplň. Inu, každému chutná něco jiného, i když mnohdy to je pouhý odpor k něčemu neznámému, takže ohrnutý nosánek s dodatkem nejím je zbytečným gestem.

Pohanka pak má další všestranné použití. Možno z ní připravit kaši, polévku, přílohu, rizoto, pomazánky, halušky s rajčaty, paprikami, či špenátem i sladké nákypy, lívanečky a placky. Praktickou ukázkou byl závěr, kdy všichni společně vyrobily salátovou studenou přílohu.

Tím však pomoc rodinám nekončí. Vedoucí RC Srdíčko Mgr. Marcela Dostrašilová uvedla program na únor, kdy v rámci výtvarných dílen se budou vyrábět textilní dekorace a nebude zapomenuto ani na tatínky se seminářem Jak vést a motivovat děti k práci.

Reklama

Výběr článků

Načítám