Hlavní obsah

Chodovští žáci navštívili partnerské město Oelsnitz

Novinky, Miloš Volek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chodovské děti zavítaly do partnerského města Oelsnitz - v pondělí 21. září se tam vydaly se svými učiteli.

Foto: Miloš Volek

chodovští žáci v prostorách nádražní budovy

Článek

Město Oelsnitz/Erzgebirge leží na úpatí západních Krušných hor a je takříkajíc „bránou do těžební oblasti Krušnohoří“. Město má dnes přibližně 11 500 obyvatel a skládá se z šesti městských částí.

Na dnešním obrazu Oelsnitz se největší měrou podílelo dobývání uhlí, s jehož následky se úspěšně vyrovnává dodnes. Oelsnitz je moderním průmyslovým městem, které ale zároveň nabízí řadu atraktivních nabídek i pro turisty. Vždyť také leží na Stříbrné stezce a je centrem významného hornického revíru Lugau – Oelsnitz. Partnerství mezi městy Chodov a Oelsnitz se datuje od roku 2004.

Vybraní žáci základních škol  měli za cíl  7. Krajinnou zemskou výstavu. Pod vedením koordinátora EVVO (enviromentální výchovy) Mgr. Miloše Volka a vyučujících přírodopisu  jednotlivých škol se tak vybrané děti mohli seznámit nejen s touto ojedinělou výstavou, ale i s partnerským městem. 

Výstava je ojedinělou záležitostí ukázky, jak se dá zrekultivovat staré nákladní  vlakové nádraží a propojit pozůstatky lidské činnosti zde kdysi provozované s přírodou. K vidění zde jsou nejen vzdělávací prvky, ale i sportoviště a volnočasové zázemí.

Zajímavý byl i připravený program o životě a vývoji plazů s prezentací i živými ukázkami. Především krásný velký chameleon děti zaujal. Areál se po skončení výstavy stane veřejným prostorem pro setkávání lidí.

Poděkování patří městu Chodov, které neslo veškeré finanční náklady spojené s touto poznávací a vzdělávací akci, stejně tak místostarostovi Mgr. Luďkovi Soukupovi, který se ujal role tlumočníka. Exkurze proběhla za finanční podpory Česko-německého fondu přátelství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám