Hlavní obsah

Chodci versus řidiči je v Brně nekonečný problém

Novinky, Jiří Smutný

Kdo přichází směrem z parku na Moravském náměstí v Brně a hodlá pokračovat do Joštovy případně Rašínovy ulice, musí si dát pozor na projíždějící vozidla. Chybí zde totiž přechod pro chodce. Někteří lidé se dožadují jeho zřízení.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Odbor dopravy brněnského magistrátu to ale jako problém nevidí a situaci v daném místě považuje za vyřešenou. Podle vedoucího odboru Vladimíra Bielka byl při nedávných rekonstrukčních úpravách zřízen přechod pro chodce nedaleko kritizovaného místa. Navíc se domnívá, že zde lze díky sníženým obrubníkům přecházet i mimo oficiální přechody, a protože je zde provoz díky navazující pěší zóně slabý, k žádným krizovým situacím nedochází.

Žadatelé o vybudování nového přechodu naopak tvrdí, že provoz není pouze mírný a navíc si stěžují, že řidiči do zatáčky vjíždějí příliš rychle a bez ohledu na chodce, které ohrožují.

Nezávislý pozorovatel musí konstatovat, že provoz je v daném místě opravdu slabý a že většina chodců bere vozovku jako součást pěší zóny a podle toho se na ní chovají, což může některým řidičům vadit. Zřejmě by to chtělo z obou stran trochu více tolerance a ohleduplnosti a věc by nemusely řešit úřady. Bojovníkům za nový přechod se možná časem podaří vytčeného cíle dosáhnout, ale pak si zase budou moci stěžovat řidiči, že je přechod brzdí.

Reklama

Výběr článků

Načítám