Hlavní obsah

Chebský kat Karel Huss byl kustodem u knížete Metternicha na Kynžvartu

Novinky, Vratislav Konečný

Žili tu pospolu, jeden z nejmocnějších mužů habsburské monarchie, kníže Clemens Wenzel Lothar Nepomuk Metternich-Winnenburg-Ochsenhausen (1773 - 1859) a bývalý chebský popravčí, učenec, sběratel a muzejník Karel Huss (1761 - 1838).

Foto: Vratislav Konečný

Metternichovo sídlo, v rozsáhlém parku je několik romantických staveb, upraven byl kolový mlýn a kovárna

Článek

Čtvercový zámek uprostřed rozsáhlého parku s velkým rybníkem se stal domovem muži, který lpěl na starých pořádcích, v monarchii vybudoval dokonalou síť špehů, potlačoval jakýkoli náznak novot.

Vášnivý sběratel

Metternich nechal přestavět v letech 1821 až 1839 starý barokní zámek na moderní, vzdušný empírový obytný blok. Kynžvart leží v dosahu takzvaného lázeňského trojúhelníku, Františkovy Lázně, Karlovy Vary, a nejblíže jsou Mariánské Lázně, kam se sjížděla honorace z celé Evropy.

Z Mariánek je to k Metternichovi, coby kamenem dohodil, Kynžvart, německy Koenigswart, Králova stráž, jsou také lázně. Kníže byl nejen pragmatický politik, ale také velký milovník umění, jehož vášní bylo sbírání uměleckých předmětů, hlavně však kuriozit.

Kat muzejníkem

Na jejich uspořádání najal bývalého chebského popravčího, jež ze svého řemesla, děděného po předcích, moc velkou radost neměl. Huss pocházel z české rodiny, což byl na ryze německém území značný handicap. Od mládí byla jeho největší láskou botanika, otec se vyznal velmi dobře v léčitelství.

Poprvé popravoval v roce 1776, roční plat měl 54 zlatých a 6 strychů žita. Když Josef II. zrušil trest smrti, věnoval se léčitelství, lidé se mu kvůli řemeslu, branému za potupné, přestali vyhýbat. Funkce popravčího byla posléze obnovena, Huss ale odsouzencům jen vypaloval cejchy.

Uvidíte je spolu s katovským nářadím v zámeckých sbírkách. Huss se ale už v té době naplno věnoval sběratelství, badatelství a folkloristice, spřátelil se i J. W. Goethem. Sbírky chtěl odkázat Chebu, město nejevilo zájem, ale naopak kníže mu nabídl místo kustoda na zámku.

Jeho písemnosti zakotvily v kynžvartské knihovně, ta se postupně rozrostla na více než 10 000 děl, obsažených v 42 000 svazcích. Huss se stal správcem a kustodem jednoho z prvních zámeckých muzeí ve střední Evropě. Jsou tu knihy ze zrušeného kláštera v Ochsenhausenu.

Popel z hrobu antických hrdinů, Žižkův palcát

Mezi mnoha exponáty zámku se návštěvníci nejvíce těší na Hussovu sbírku mincí, minerálů, rukopisů a kuriozit. Metternich byl na své sbírky pyšný, ukazoval domnělý palcát Jana Žižky, modlitební knížku Marie Antoinetty, cestovní hodinky Matyáše Korvína. Je tu i zaručeně pravý popel z hrobu Achilla a Patrokla, nevybuchlá bomba z atentátu na Napoleona III.

Už tehdy byl obchod s padělky velkým byznysem, knížeti stačilo hodit návnadu. Uvidíte tu ale i egyptské mumie, antické památky.

Hussa pochovali v Kynžvartu, hrob se ale nedochoval, Metternich skončil v rodinné hrobce v Plasích.

Letos bude na zámku krátce vystavena vzácná Magdeburská kronika, otevřena kaple. Zámek se na sezónu důkladně připravil.

Studijní depozitář je otevřen badatelům, park golfistům. Provoz je plně bezbariérový, zámek je členem mezinárodního sdružení Burgenstrasse / Hradní stezka, sdružujícího přes devadesát hradů a zámků mezi Mannheimem a Prahou.

Reklama

Výběr článků

Načítám