Hlavní obsah

Chaplin v ostravském divadle Jiřího Myrona

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro ostravské diváky se chystá na 19. listopadu v Divadle Jiřího Myrona (DJM) česká premiéra baletu Maria Schrödera Chaplin. Diváci uslyší hudební koláž z děl autorů 19. a 20. století a uvidí devadesát minut špičkových tanečních výkonů celého souboru baletu Národního divadla moravskoslezského.

Foto: Josef Zajíc

Před premiérou baletu NDM Chaplin:Ostrava 16.11.2015 - Z generálky.

Článek

Nejen umělecké, ale i osobní osudy sira Charlese Spencera Chaplina mladšího se staly námětem současného baletu německého choreografa Maria Schrödera, který byl s velkým úspěchem uveden v Lipském baletu před pěti lety a natočen jako televizní film.

Pro věčného tuláka Charlieho měl Mario Schröder slabost už od dětských let. I tanec se údajně rozhodl studovat ve chvíli, kdy mu maminka řekla, že balet je něco takového, co dělá Charlie Chaplin.

„Hrozně rád dělám balety o lidech. Zajímají mě osobnosti a umělci z minulosti a přítomnosti, kteří reflektují svoji dobu jako například Jim Morrison ve svých písních nebo Charlie Chaplin ve své tvorbě. Co mají tyto osobnosti společného? Jsou to snílkové, vizionáři, prožívají strach, obavy a mají něco společného s námi. Nedělám balety o nich, kvůli jejich slávě, ale proto, že si kladou existencionální otázky, které se dotýkají nás i dnes. Myslím si, že Chaplin i Morrison můžou být paralelou k nám samotným, k době, ve které žijeme,” říká Mario Schröder.

Protože ale, jak Mario Schröder zdůraznil, nelze filmovou postavu přenést na jeviště "jedna ku  jedné", rozhodl se ve svém autorském baletu s Chaplina udělat postavy dvě. Tato myšlenka se ukázala nejen jevištně šťastnou, ale zaujala i Charliho dceru Geraldinu Chaplinovou, z niž se choreograf ještě před uvedením svého nového titulu setkal.

„Geraldinu Chaplinovou nadchla myšlenka, že jejího otce budou představovat dva tanečníci - člověk Chaplin - muž a Chaplina - Tuláka - žena,” dodal Schröder.

V české premiéře baletu Chaplin se ve scéně a kostýmech Paula Zollera mohou diváci těšit na Sergia Méndeze Romera / Kokiho Nishioku-Chaplin, Chiaru Lo Piparo / Brígidu Pereiru Neves / Amelii Waller (Tulák), Shinoa Sakuradoa / Barboru Šulcovou (Matka), Chiaru Lo Piparo / Michaelu Vápenikovou (Oona) a celý soubor baletu NDM včetně hostů.

Česká premiéra se uskuteční 19. listopadu od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona. Reprízy: 21. a 27. listopadu vždy od 18.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám