Hlavní obsah

Český pohár mládeže v cyklotrialu míří poprvé do Českých Budějovic

Novinky, Radek Janka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiéru v jihočeské metropoli zažije v sobotu 30. září Český pohár mládeže v cyklotrialu – přesto, že jde již o devátou soutěž seriálu, do tohoto regionu míří poprvé. Zásluhu na tom má i místní trialista Dominik Puffer. Závod začíná od 10 hodin v místní části Rožnov.

Foto: Jiří Kroupa

Český pohár v cyklotrialu

Článek

Puffer své dlouholeté zkušenosti předává mladé generaci v Biketrial Akademii při ÚAMK České Budějovice a společně se podílejí i na organizaci celé akce. Pro soutěž vybrali areál v Papírenské ulici mezi hřištěm TJ Meteor a Vodohospodářskými stavbami.

„Já sám zde trénuji minimálně 12 let. Lokalita nabízí skoro vše potřebné a výběr tak byl jednoznačný. Myslím, že každý jezdec si zde přijde na své,” zdůvodnil Dominik Puffer volbu místa konání.

K pochopení jeho nadšení je nutné se na pozemek podívat očima trialisty. Velkou část plochy totiž zabírá záplava obrovských kamenů. Terén, který je pro běžného člověka neprůchozí zónou, je pro trialistu lákavým hřištěm s desítkami překážek a stovkami možných cest.

„Nikdy jsem se do pořádání závodů moc nehrnul, protože můj táta už dělal za svou kariéru dva závody MČR a vím, jak náročná práce to je,” říká Puffer, ale vzápětí dodává: „Poté, co jsme začali v Českých Budějovicích trénovat děti, jsem si však řekl, že udělat závod a přispět novou lokalitou pro mládežnický seriál by bylo skvělé.”

Právě pohár mládeže Youth Games je dobrou příležitostí nejen pro začínající jezdce, ale díky organizačnímu zázemí lákají také nové pořadatele cyklotrialových soutěží.

Práci s mladými zájemci o trial na kolech se Dominik Puffer věnuje společně s dalším místním sportovcem Josefem Bigasem. Oba mají za sebou roky tréninku, a přestože jejich favoritem je dnes trial na motocyklech neboli šlapačky, tak s trialovým kolem si stále rozumí více než dobře. Dokazuje to i Dominikovo třetí místo v elitní kategorii Decathlon Českého poháru v cyklotrialu na začátku letních prázdnin v Praze.

Jezdci českobudějovické Akademie samozřejmě nebudou chybět ani na startu sobotní soutěže Českého poháru mládeže. „Určitě se představí alespoň šest našich dětí, které už si dostatečně věří a chtějí nasát závodní atmosféru,” těší se vedoucí klubu a ředitel závodu v jedné osobě. Zároveň přiznává, že příprava akce by se neobešla bez pomoci rodičů malých závodníků. „Tímto jim moc děkuji,” vzkazuje.

Soutěž je určena pro mládež do 16 let. Českobudějovický podnik je devátým, předposledním domácím závodem sezony. Projekt Youth Games funguje pátý rok a jedním z jeho cílů je příprava talentů do mládežnické reprezentace. Letos díky tomu český tým na UCI Trials World Youth Games získal čtyři medaile - zlatou v soutěži družstev a v individuálních soutěžích po jedné zlaté, stříbrné a bronzové.

Reklama

Výběr článků

Načítám