Hlavní obsah

Česko-německé setkání připomene 30. výročí otevření hranice

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Destinační spolek Železnorudska ve spolupráci s Kulturním spolkem Přes hranici ve Zwieselu pořádá 3. února slavnostní česko-bavorské setkání u příležitosti výročí akce Svobodné setkání se sousedy v roce 1990.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Vzpomínková akce v Bayerisch Eisensteinu, která připomněla pád Železné opony před deseti lety (6. únor 2010)

Článek

Desítky let trvalo, než se mohli Češi a Němci žijící jen kousek od sebe beze strachu potkat na stejné straně hranice. Od okamžiku, kdy se tak po pádu železné opony stalo, uplyne 3. února třicet let. V tento den roku 1990 se otevřela hranice a lidé z obou stran mohli po mnoha letech opět svobodně projít.

Atmosféra, která tehdy panovala, byla neopakovatelná! Češi i Němci, sousedé ze Železné Rudy a Bayerisch Eisensteinu tehdy utvořili pomyslný lidský řetěz spojující lidi na obou stranách hranice. Tohoto prvního setkání se tehdy zúčastnilo kolem 60 000 lidí!

Přesně v den kulatého výročí se uskuteční akce, která toto jubileum uctí. „Slavnostní vzpomínkové setkání je připomínkou významného dne před třiceti lety, kdy na Železnorudsku padla Železná opona a mohli jsme se svobodně setkávat s našimi sousedy v Bavorsku,” uvedl Michal Šnebergr z Destinačního spolku Železnorudska, který společně s kulturním spolkem Přes hranici setkání pořádá. Setkání se uskuteční od 16 do 20 hodin před Schmugglerhütte (100 metrů za nádražím v Bayerisch Eisensteinu). Zajištěno bude občerstvení a k poslechu zahrají Kůrovci a heligonkář z Kašperských Hor.

Československé hranice a také hranice mezi oběma sousedními obcemi začaly být střeženy vojenským způsobem po únorovém komunistickém puči dne 6. října roku 1948 na základě neblaze proslulého zákona na ochranu lidově demokratické republiky. Od 1. ledna 1951 začala výstavba drátěných zátarasů, které lemovaly státní hranici od roku 1952. Ty zmizely až po roce 1989.

Reklama

Výběr článků

Načítám