Hlavní obsah

Česká národní banka křtila unikátní Pasáž českého designu

Novinky, Linda Rakytková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká národní banka křtila své nové umělecké směřování a novou podobu, kterou vtělila do uměleckého projektu Pasáže českého designu. Oficiální otevření a křest pasáže se uskutečnily v pondělí 19. prosince.

Foto: Jozef Gašpierik

Jozef Gašpierik - Bordó

Článek

Křtu nové Pasáže českého designu a slavnostního přestřižení pásky se zúčastnili guvernér ČNB Jiří Rusnok, primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová, starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea Helena Koenigsmarková a ředitelka projektu Pasáž českého designu Štěpánka Zinkaizlová.

Nový interiér zdobí konceptuální vitríny s díly unikátních tvůrců a designérů. Mezi ně patří Jozef Gašpierik, slovenský malíř sídlíci v Praze, se svými naivně-kubistickými obrazy s prvky street-artu, dále tvorba platformy ArtBees či díla studentů UMPRUM a dalších uměleckých škol. “Inspirujeme se fungováním pasáží v evropských velkoměstech, kde pasáže dlouhodobě slouží umění a designu jako výstavní fóra, jako prodejní místa, jako místa pro setkání umělců a designérů s veřejností. Stejně skvělé tvůrce a stejně zanícenou veřejnost máme i u nás. Proto jim otevřením Pasáže českého designu chceme dát šanci k potkávání, k potvrzení, že i Praha je město, které jim rozumí,” říká k záměru projektu Pasáž českého designu jeho ředitelka Štěpánka Zinkaizlová.

Součástí akce bylo i představení vystavovatelů, módní performance mladých módních návrhářů a tisková konference věnovaná tématu českých designerů a posílení jejich vlivu v České republice. Pasáž českého designu takto představuje jednu z cest, kdy si návštěvník zkrátí pasáží svou cestu Prahou, ale zároveň se i může inspirovat krásou české umělecké tvorby a užitého umění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám