Hlavní obsah

Češi stále více jezdí na jednodenní zájezdy po okolních státech

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drážďany, Norimberk, Berlín, Vídeň, Míšeň nebo Pasov – města krásná, turisticky zajímavá a hlavně takříkajíc v dosahu. Cestuje se za poznáním, za zábavou, za výhodnými nákupy a za ojedinělými zážitky – největší zájem je tradičně o německý a rakouský advent.

Foto: Vratislav Konečný

Míšeň je také velmi vyhledávaná.

Článek

Žijeme uprostřed kulturní Evropy, památek je v okolí téměř nepřeberně. Jednodenní zájezdy, kdy cestu strávíte v noci a přes den poznáváte, jsou stále oblíbenější. Přibývají i tematické prodloužené víkendy.  

Noci v muzeích, plavby parníkem 

„Češi objevili mnohostranně zajímavé destinace v sousedních státech. Třeba do Drážďan, Vídně, Berlína, Pasova se vracejí i několikrát, tady jedna návštěva nestačí. Drážďany či Vídeň jsou celoročními kulturními akcemi vyhlášené. Poslední roky je stále více oblíbená muzejní a galerijní noc, vyplutí kolesových parníků na Labe, velmi táhne rozkvetlá nejstarší kamélie v Evropě na zámku Pillnitz. A pochopitelně adventní slavnosti. Táhne i nedaleká historická Míšeň s královskou porcelánkou, Popelčin zámek Moritzburg. Pro suchozemce je velmi atraktivní plavba parníkem z Děčína soutěskou labských pískovců pod pevností Konigstein a kolem příbřežních zámků a vinic. Zajímavý je Norimberk s krásnou zoo a delfináriem. Především děti jsou nadšené z předváděných kousků delfínů, ale i lachtanů a kapustňáků,“ říká Jana Flídrová, majitelka CK specializované na jednodenní zájezdy. 

Doby "nájezdů" na Bibione už jsou pryč

"Vzdálenější místa vyžadují více pobytových dnů, Češi jezdí na prodloužené víkendy po přírodních zajímavostech Chorvatska a Slovinska. Milovníci moře vyhledávají několikadenní zájezdy k moři třeba na Istrii, za kulturou a historií se vydávají po Anglii či Belgii. Doby porevolučního exodu na písečné pláže severní Itálie Bibione a Caorle jsou pryč. Velký zájem je o Švýcarsko a Francii, Ženevu s návštěvou Chamonix a Mont Blanku,“ dodává Flídrová.

Velký zájem je i o krátkodobé wellness pobyty, ty nabízejí i naše lázně a hotely.

Bez nákupů se to neobejde

Masivní masáž o nekvalitních potravinách v našich obchodních řetězcích a naopak lepší kvalitě zejména v Německu a Rakousku má odezvu. I když se jede za kulturou a zábavou, někteří klienti bývají vybaveni i chladicími taškami na výhodné nákupy potravin. 

„Nejde jen o adventy, tam z republiky jezdí každoročně desetitisíce lidí. Češi si oblíbili zájezdy na německé zimní a letní výprodeje. K adventu v Rakousku patří krampusové, čerti, jejich průvody přitahují a máme to opravdu za rohem,“ končí  Jana Flídrová. 

Potáhne zase Rujana?

Po revoluci jsme začali téměř výhradně jezdit na jih. Kdysi "volný" sever, pobřeží Baltu, téměř pomíjíme, pro Němce je ale Rujana a okolí drahou a celkem luxusní destinací. Bohužel Balt není v tomto podivném počasí atraktivní, ale snad se zas objeví v hledáčku našich cestovatelů.

Je s podivem, že se někteří klienti v cestovkách i turisté při individuálních cestách nenechají pojistit. Těch pár korun stojí za to, riziko je velké a může přijít velmi draho.

Reklama

Výběr článků

Načítám