Hlavní obsah

Červenou Karkulku z Příchovic znají děti i v zahraničí

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Docela malinkaté divadélko z Příchovic na Plzeňsku, které v těchto dnech oslavilo své třetí narozeniny, mají děti rády nejen u nás, ale i v zahraničí.

Foto: ilustrační foto Ing. Jiří Běl

Docela malikaté divadélko z Příchovic - zleva principál Ludvík Pouza a Eva Krausová

Článek

"Je to opravdu tak. Naše Červená Karkulka byla už za dětmi v Rumunsku, v Chorvatsku, na Slovensku a dokonce i v Itálii. Většinou jsme hráli pro naše krajany, takže se mluvilo česky," řekla členka souboru Eva Krausová a doplnila, že pohádku o Karkulce mají děti rády a fandí jí všude stejně.

Docela malinkaté divadélko je maňáskovou sekcí Ochotnického spolku Buřina Příchovice. Premiéru mělo 6. prosince 2015 v Příchovicích. Za ty tři roky odehrálo více než 120 představení! Jeho členové – Eva Krausová a Ludvík Pouza maňásky hrají ve svém volném čase. "Hrajeme o sobotách a nedělích, a když nás chtějí někde ve škole či školce, bereme si v zaměstnání dovolenou. A stejné to je i v létě. Jiní jedou k moři, my jezdíme hrát na celý týden do Pohádkové chalupy v Mlázovech naše pohádky. A místo v luxusních hotelích s plnou penzí, spíme v maringotce a vaříme si na vařiči," směje se principál divadélka Ludvík Pouza.

Divadélko hraje výhradně a jen klasické a české pohádky jako je Červená Karkulka, Perníková chaloupka, O Koblížkovi, O kůzlátkách, O Šípkové Růžence a další. Letos přibyla pohádka Líný Honza a k narozeninám si divadélko nadělilo pohádku O zlaté rybce. Maňásky se kterými hrají, divadélku šijí babičky, a to v jižních Čechách, ve Strakonicích.

Povýšeni králem

"Hrajeme pro mateřské školy a I. stupně škol základních. Ale rádi se na nás podívají i rodiče a senioři. Zvou nás do knihoven, jezdíme hrát pro děti do dětských domovů a speciálních škol, do klubů a domovů seniorů. Prostě všude tam, kde jim naše pohádky udělají radost," řekl principál a dodal, že v letošním roce bylo jejich divadélko povýšeno Králem Českého pohádkového království Václavem V. Vydrou řečeným na I. Královské divadlo Českého pohádkového království, právě za propagaci českých pohádek. A toho si Ludvík Pouza s kolegyní Evou Krausovou moc cení.

Krausová a Pouza jsou nadšení divadelní ochotníci ale již řadu let. Oba se amatérskému divadlu věnují dvanáct let. Přesto přiznávají, že hrát s dětmi a pro děti je těžké. "Ten dětský divák vám nic neodpustí. Kdykoliv uděláte chybu či zaváháte, hned vám to pěkně osolí," prozrazuje s úsměvem Eva Krausová.

Ke kulatým narozeninám si principál vysnil turné

Největším snem obou herců je ale stálá maňásková scéna.

A co že je čeká v roce 2019? "Náš principál oslaví kulaté narozeniny, a tak jsme si vysnili takové pěkné turné se "40" představeními. Tak uvidíme, zda se nám to povede," dodala Krausová.

Reklama

Výběr článků

Načítám