Hlavní obsah

Buďme k sobě ohleduplní a nepodceňujme situaci, zní Klatovy. Květinářka rozdala lidem květiny

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda ve středu 18. března schválila povinné nošení roušek na veřejnosti, opatření začalo platit o půlnoci. Ve stejný čas vstoupilo v platnost nové opatření pro nákupy v obchodech – potraviny, drogerie a lékárny budou mezi 10. a 12. hodinou vyhrazeny pouze důchodcům nad 65 let.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Květinářka rozdala lidem květiny

Článek

Vláda již v pondělí 16. března doporučila seniorům nad 70 let, aby po dobu současného nouzového stavu nevycházeli ze svých domovů.

Lidé si zvykají na jiný svět

Na klatovském náměstí bylo ve středu mrtvo. Během necelé hodiny tudy rychlým krokem prošlo jen pár jedinců.

I klatovské parky byly, stejně jako v úterý, liduprázdné. Na lavičce tam seděl jen jeden senior s rouškou na ústech. „Už jsem to doma nemohl vydržet, musel jsem se jít vyvenčit. Vyluštil jsem už všechny křížovky, televize mě nebaví, ženu už nemám, jsem doma úplně sám, tak jsem dnes využil krásného počasí a na chvíli si vyšel do parku. Mám však obavu, zda mne nebude pokutovat Městská policie, když je ta karanténa. Ale vzal jsem si roušku, tak snad mi tohle vyvenčení projde. To víte, i já mám strach, a pravidla jsou daná," řekl Petr Kopelent (73) z Klatov.

Květinářka rozdala lidem před svým obchodem květiny 

Vedoucí klatovského Květinářství Lenka Mazurová ve středu umístila před svůj zavřený obchod velké nádoby a do nich vložila všechny živé květiny, které už od soboty marně čekaly na své majitelky. K nádobám s vodou přidala cedulku: „Snad někomu zpříjemním den. Lenka.”

Dveře vyhledávané Pizzerie na klatovském náměstí se ve středu 18. března znovu otevřely, začala zde fungovat rozvážka jídel domů.

Po vstupu do lékárny Dr. Max (ulice Kpt. Jaroše) jsem spatřila jen tři lidi, všichni měli na ústech roušky a stáli od sebe ve dvoumetrové vzdálenosti. Ostatní pacienti, kteří si přišli do lékárny zajistit potřebné léky, čekali venku před lékárnou.

Buďme k sobě ohleduplní a nepodceňujme celou situaci, zní v těchto náročných dnech městem Klatovy.

Šijeme a šijeme, roušky potřebujeme

Větší fronty se tvořily jen před klatovskou galanterií (v Pražské ulici), která se v úterý ráno otevřela. I klatovské ženy reagují na nedostatek roušek po svém. Přišly si nakoupit potřebný materiál a snaží si je ušít pro celou rodinu doma samy.

„Šijeme a šijeme... roušky stále potřebujeme... Děkujeme všem, co neúnavně pomáhají! Veliké díky klatovské firmě Jana Vítovce FREJA manufaktura, s. r. o., která nám dodala tolik potřebné roušky pro naše zdravotní sestřičky v terénu,” napsali na Facebook pracovníci Oblastní charity Klatovy.

V Klatovech je omezen provoz mateřských škol 

Od čtvrtka jsou v Klatovech uzavřené veškeré mateřské školy. Otevřena bude pouze jedna, ale jen pro určité děti.

„Dojde k omezení provozu mateřských škol. S účinností od 19. března bude v provozu pouze MŠ ve Studentské ulici s tím, že docházka bude umožněna jen dětem, jejichž zákonní zástupci jsou zaměstnanci bezpečnostních sborů, městské policie, poskytovatelů zdravotnických služeb, orgánů ochrany veřejného zdraví a příslušníků ozbrojených sil. Ostatní pracoviště jsou uzavřená," uvedla Mgr. Jitka Luňáková, ředitelka klatovských mateřských škol.

Reklama

Výběr článků

Načítám