Hlavní obsah

Bronz z Rumunska dovezl mladý ostravský karatista, který se chce stát olympijským vítězem

Novinky, Miloš Škoda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 11. února se konal mezinárodní turnaj v rumunském městě Oradea s názvem Transylvania Open Grand Prix. Zúčastnil se ho také jeden mladý český závodník - Marek Šedivý z ostravského klubu ATTFIS.

Foto: Miloš Škoda

Marek Šedivý Bronz (1. Írán, 2. Rumunsko, 3. Česká republika, 3. Rumunsko)

Článek

Když se jedenáctiletého Marka zeptáte, čím chce být, odpoví zcela jasně: „Olympijským vítězem v karate.” Právě karate bude představeno na olympijských hrách v Tokiu 2020, a cílem světové federace karate je, aby již olympijským sportem zůstalo i pro další olympiády.

„Když se karate stalo olympijským sportem, dostali karatisté po celém světě obrovský nový sen a cíl,” uvedl místopředseda klubu Jakub Škoda.

Ostravská výprava poprvé cestovala do Rumunska (dohromady 1600 km), výsledky startujícího závodníka jsou pěkné a trenéři jsou hrdí na výsledek své práce. Když se spolu se svýmy trenéry vydal do Rumunska na mezinárodní turnaj, jel pro zlatou medaili, ale nebyl zklamaný ani z té bronzové (12-13 let -40 kg) a 5. místa (10-11 let -40 kg), které dovezl do Ostravy.

V kategorii kata nastoupil proti Bulharovi Ali Altayovi a zvítězil 4:1, přesně naopak dopadl jeho zápas s rumunským závodníkem Marco Contrauem 1:4, jemuž podlehl v boji o finále.

Turnaje se zúčastnilo přes 500 závodníků z 13 zemí: Česko, Rumunsko, Bulharsko, Írán, Černá Hora, Maroko, Srbsko, Španělsko, Maďarsko, Ukrajina, Itálie, Bosna a Hercegovina, Polsko.

Domácí favorité kategorií v úvodních duelech

V kategorii kumite 12-13 let -40 kg nastoupil v prvním kole proti Rumunu Florinu Totoreanovi, ale podlehl. Po prohře se netruchlilo, ale začalo se připravovat na případný boj o bronzovou medaili, kterou následně vybojoval proti rumunskému borci Eriku Balintovi. Rumun z prvního kola uhájil svoji favorizovanou pozici, podlehl až ve finále Íránci Amiri Amirhosseinovi.

Podobný scénář měla také kategorie 10-11 let -40 kg, kde narazil na skvělého závodníka z Rumunska Dragulina Andreie, opět nešťastně podlehl. V cestě do finále pak Rumunovi stál favorizovaný Íránec Ayoub Kolouchech, trenér ostravského závodníka Jakub Škoda však připravoval svého závodníka na zápas o bronz, i když v té době nebylo ještě jasné, zda bude mít šanci o něj bojovat. Íránec jasně podlehl v emotivním zápase domácímu borci a český závodník tak měl otevřené dveře k bronzové medaili.

„V prvních deseti sekundách Marek ukázal techniku gyakucuki na hlavu, kterou tři ze čtyř sedících sudí posoudili jako bodovanou, ale hlavní rozhodčí nakonec techniku neuznal a Marek tak dostal trest za kontakt. Následnou technikou byla technika na břicho, kterou provedli oba závodníci a rozhodčí rozhodli, že oba závodníci obdrží po jednom bodu. Když dva sedící sudí ukázali bod pro Íránce v situaci, která byla nečitelná, divil jsem se, že mu uznali techniku, o které pochybuji, že byla bodovatelná. Právě tato technika pak určila vítěze tohoto duelu. Nicméně repspektujeme rozhodnutí rozhodčích a nevymlouváme se na to, že za prohru mohou rozhodčí,” okomentoval trenér Jakub Škoda zápas o bronz, který jeho závodník prohrál.

Reklama

Výběr článků

Načítám