Hlavní obsah

Bohumín trápí soukromé ubytovny

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Než prodat dům, v němž by mohla vzniknout ubytovna, raději jej neprodají. I tak se snaží bojovat s ubytovacím byznysem radní v Bohumíně. Marně. Od doby, kdy exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek přesunul výplatu sociálních dávek na úřady práce, vzniklo v Bohumíně 10 soukromých ubytoven.

Foto: Lucie Balcarová

Kontroly ubytoven v Bohumíně.

Článek

Jedna třeba přímo na pěší zóně v centru města, další tři o malý kousek dál v přilehlých ulicích. Obyvatelé Bohumína se v blízkosti ubytoven necítí bezpečně. Radnice má svázané ruce. Jejich majitelům alespoň komplikuje život kontrolami. Jedna z nich proběhla v úterý 26. srpna odpoledne.

„Majitelům soukromých ubytoven jde jen o peníze. Už je nezajímají problémy, které způsobuje koncentrace sociálně slabších na jednom místě. To pak musí řešit město. Sousedé i obchodníci z okolních domů na pěší zóně a v jejím okolí si stěžují na hlučnost, ale i obtěžující chování a jednání jejich obyvatel. Strážníci proto tuto lokalitu nonstop monitorují a tráví tady téměř celé denní směny. Do problematických míst jsme přidali kamery i veřejné osvětlení. Snažíme se, aby lidé z ubytoven oblékli reflexní vesty veřejně prospěšných pracovníků, uklízeli město a nepoflakovali se před domem. Bez změny zákonů ovšem nemáme šanci problém vyřešit,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Úterní kontroly se zúčastnila hygiena, hasiči, policie i úředníci radnice. Policisté pátrali po hledaných osobách, hygiena se zaměřila na dodržování čistoty a hasiče zajímaly únikové východy i hasicí přístroje. Stavební úřad zase v ubytovnách prověřoval stavební dokumentaci a zda se v objektech například nenacházejí místa, která slouží k ubytování i bez předchozí kolaudace. Kontrolní akce odhalila jen drobná pochybení u cedulek k únikovým východům. Vše ostatní bylo v pořádku.

Město by ubytovny, podobně jako herny, nejraději zrušilo. Na to ovšem nemá pravomoci, jsou totiž soukromé. A počet ubytoven regulovat bohužel nemůže. „Musíme dodržovat zákony. Když soukromník splní všechny podmínky pro vznik ubytovny, zabránit mu v jeho záměru bohužel nemůžeme. Nemáme ani prostředky na to, abychom vykoupili v Bohumíně všechny soukromé objekty, u kterých hrozí vznik ubytoven. Problém by to navíc ani nevyřešilo. Ubytovací byznys se rozjel ve velkém také v soukromých bytových i rodinných domech, které jejich vlastníci pronajímají. Od Stavebního bytového družstva Bohumín víme, že dochází ke zneužívání systému vyplácení dávek na bydlení také v družstevních bytech. I družstevníci jsou bezradní,“ sdělil místostarosta Bohumína Igor Bruzl.

Ubytovacímu byznysu se město snaží zabránit alespoň tak, že neprodává své prázdné domy. „Úřadům práce sebral exministr Drábek i zaměstnance, a tak nemají čas na jakoukoli kontrolu vyplácení dávek, kterou naši sociální pracovníci prováděli. Od té doby vyplácí stát na dávkách za bydlení ročně o dvě miliardy více. My teď naše prázdné domy neprodáváme. Máme obavy z toho, aby je někdo nekoupil a nezřídil v nich ubytovnu. Typickým příkladem je například bývalý dům s pečovatelskou službou ve Starém Bohumíně. Ten je prázdný, a kdybychom ho prodali, tak ho do měsíce někdo zprovozní a máme tam devatenáct pokojů," uzavřel starosta Petr Vícha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám