Hlavní obsah

Beskydy mají novinku pro malé děti: Kulíškovu naučnou stezku

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabídka aktivit a zábavy pro malé cestovatele se v Beskydech rozrostla o další novinku. Ve Velkých Karlovicích byla otevřena nová Kulíškova naučná stezka, která atraktivní formou přibližuje dětem zajímavosti přírody CHKO Beskydy.

Foto: archiv Resortu Valachy

Mapa Kulíškovy stezky.

Článek

Stezka vyrostla u slovenské hranice v údolí Dynčák. Měří 2,5 km a má 10 zastavení. Právě díky četným zastávkám pro odpočinek a málo náročnému terénu ji zvládnou i menší děti a rodiče s kočárky. Stezka začíná u Hotelu Pod Javorem, jen 30 metrů od cyklostezky Bečva. Poté vede podél golfového hřiště, po úbočích lesem i kolem pastvin s ovcemi a končí u hotelu Horal.

„Průvodcem“ stezkou je kulíšek, což je vzácný druh sovy hnízdící ve Velkých Karlovicích. Je nejmenší sovou žijící u nás, velkou jako špaček, která je chráněná v rámci celé EU. Kulíšek na cestě přírodou „potkává“ na 10 zastaveních různá zvířata, povídá si s nimi a děti se tak dozvídají, jak se zvířatům žije, čím se živí, kde bydlí a další zajímavosti. Během výletu se tak děti seznámí například s žábou kuňkou, ještěrkou, veverkou, rysem, černým čápem či ptákem skorcem, který umí chodit pod vodou.

Součástí zastavení jsou vedle informačních panelů také interaktivní prvky. Děti dostávají hádanky, na něž odpovědi najdou ukryté pod „pokličkou“ či na druhé straně tabule. Texty jsou také v angličtině. Na vybraných místech jsou instalovány hrací prvky - děti si mj. mohou vlézt do zvětšeniny kulíškova domečku a vyzkoušet si, jaký má rozhled do okolí, jinde si zase otestují rovnováhu na kladině. Informační tabule i hrací prvky jsou vyrobeny ze dřeva. Také tisk byl proveden přímo na dřevo, takže panely vypadají jinak než u většiny stezek. Poslední stanoviště je doplněno o automat na krmení ovcí, které spásají zdejší louky. Stačí vhodit pětikorunu a automat vydá hrst granulí.

Kulíškova naučná stezka vznikla ve spolupráci Resortu Valachy, Lesů ČR, Správy CHKO Beskydy a Českého svazu ochránců přírody Salamandr z Rožnova pod Radhoštěm. Sdružení Salamandr zajistilo obsahovou náplň stezky, kresbami ji doplnil Ludvík Kunc. Salamandr již má z dřívějška na svém kontě několik naučných stezek, mj. kolem Radhoště či Lysé hory. Známý je i projekt monitoringu velkých šelem v Beskydech.

„Příprava Kulíškovy stezky byla ale v něčem odlišná. Abychom děti zaujali, museli jsme pro ně vymyslet zajímavý příběh. Kulíška jsme vybrali proto, že ve Velkých Karlovicích hnízdí, a také pro jeho hezké jméno. Doufáme, že se stezka bude líbit,“ uvedl Vojtěch Bajer, předseda ČSOP Salamandr.

Kulíškova stezka je již druhou turistickou trasou Resortu Valachy připravenou speciálně pro děti. Již od loňska mohou rodiny vyzkoušet turistickou trasu Hledej poklad na Galiku. Vzhledem k členitějšímu terénu a délce 6 km je vhodná spíše pro školáky.

Turistiku mohou rodiny s dětmi ve Velkých Karlovicích doplnit další zábavou: koupáním nebo saunováním ve Wellness Horal s termálními bazény se slanou vodou, projížďkou po cyklostezce Bečva, návštěvou dětské lekce golfu a lanového parku nebo projížďkou na segway. Milovníci horských kol mohou zamířit do Bike parku Kyčerka. V obci se také po celé léto koná řada zajímavých doprovodných akcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám