Hlavní obsah

Benešov u Boskovic oslavil 70 let od konce druhé světové války

Novinky, Jiří Vaněrek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obec Benešov a Římskokatolická farnost Benešov v pátek 8. května uspořádaly oslavu 70 let od konce 2. světové války, kterou zahájily výstavou Obec Benešov za války a odboj na Drahanské vrchovině. Vyvrcholením oslav bylo zapálení vatry na sokolské zahradě.

Foto: Jiří Vaněrek

Výstava Benešov za války a odboj na Drahanské vrchovině

Článek

Program začal ve 14.00 hodin výstavou dobových dokumentů a fotografií v prostorách hasičské zbrojnice. Výstava byla převážně věnována odboji na Drahanské vrchovině - konkrétně na Benešovsku byly tři skupiny partyzánů: Skupina gen. Svobody, Skupina kap. Juraje a Skupina Delta II. Rovněž nebylo zapomenuto na desítku popravených vícovských občanů v obci Suchý.

Další téma výstavy bylo věnováno obci Benešov za války. Nechyběly historické zápisy v obecní kronice a rovněž byl zmíněn farář Richard Zavadil, který měl největší zásluhu na záchraně před vypálením Benešova německými vojsky na konci 2. světové války.

Také byly vystaveny zlaté medaile udělené Jihomoravským krajem Rostislavu Kudovi a Marii Vičarové za mimořádné zásluhy v aktivním odboji proti okupačním vojskům a k zhlédnutí byly i historické fotografie z návštěvy arm. gen. Ludvíka Svobody v Benešově.

Další část oslavy byla věnována slavnostnímu otevření zrekonstruovaného prostranství kolem kostela Povýšení Sv. Kříže. Po slavnostním přestřižení pásky starostem obce Benešov Antonínem Rusem, se konalo v kostele vystoupení žáků ZUŠ Velké Opatovice.

Poté následoval průvod s kladením věnců u památníků padlých v parku, na návsi a u pamětní desky Josefa Opálky, který byl umučen fašisty. Dále se průvod odebral na sokolskou zahradu, kde v 18.00 hodin oslava vyvrcholila zapálením vatry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám