Hlavní obsah

Benešov nad Ploučnicí začali Salhausenové zvelebovat již před pěti sty lety

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátého června uplyne půltisíciletí příchodu saského rodu Salhausenů do severních Čech. Benešovské panství vystavěli v ojedinělé saské renesanci, patří k nejvýznačnějším zámeckým centrům oblasti. S aktivitami majitelů seznamuje výstava, připravená k této události.

Foto: npú Benešov nad Ploučnicí

Horní zámek, areál sestává z Horního a Dolního plus hospodářské objekty

Článek

Saská renesance se za dob Salhausenů rozšířila ještě do Svádova či Valtířova. Zámecký komplex v Benešově nad Ploučnicí se zachoval z větší části ve své autentické podobě jako jediný z mnoha podobných staveb na území ČR.

Benešov je trochu zapomenutí severočeská perla

„Lidé se budou moci seznámit s jednotlivými zámeckými budovami, s jejich stavebním vývojem, a to nejen z dob Salhausenů. Rovněž se seznámí s kostelem ve Svádově a Valtířově, kde se stavební prvky saské renesance dochovaly rovněž,“ poznamenal kastelán zámku Zdeněk Henig.

Dodal, že k vidění budou také salhausenská privilegia, která potvrzují benešovským měsťanům jejich práva. Jedná se o dokumenty v první poloviny 16. století. Na fotografických reprodukcích uvidíte salhausenské epitafy, neboli náhrobky, ty jsou totiž umístěny v nepřístupné kapli benešovského kostela.

Po Salhasenech přešlo panství několikrát na další majitele, posledními vlastníky byl rod Thun-Hohestein, kterému patřil například zámek v Děčíně. Benešov prodali v roce 1926, zámek nejprve přešel na město, poté se stal vlastníkem stát.

Zámecký komplex v Benešově nad Ploučnicí se zachoval z větší části ve své autentické podobě jako jediný z mnoha podobných staveb na území ČR.

Výstava bude veřejnosti přístupná od 6. června do konce září, vždy dle provozní doby zámku. Vstup na výstavu bude zdarma. K oslavám pětisetletého výročí se připojí s vlastním programem i město Benešov nad Ploučnicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám