Hlavní obsah

Barokní areál Skalka v Mníšku pod Brdy vstupuje do nové sezóny

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mníšek pod Brdy nedaleko Prahy nabízí výletníkům mnoho podnětů, inspirací a cílů. Není to jen zámek v centru města, ale i kostel na náměstí, stezka Káji Maříka, procházky přírodou nebo barokní areál Skalka na vrchu Rochota nad městem.

Foto: Anna Čelouchová

Barokní kostelíček Máří Magdalény.

Článek

Při příjezdu k Mníšku pod Brdy spatří návštěvník města mnoho dominant, věží a věžiček. Ta, která je ale vidět nejvýše a shlíží na všechno pod sebou, náleží kostelíku svaté Máří Magdaleny. Ten je nejstarší a nejcennější stavbou barokního poutního areálu na Skalce.

Byl vybudován počátkem posledního desetiletí 17. století známým stavitelem Kryštofem Dienzenhoferem, uvnitř je omítka napodobující krápníkovou jeskyni a podlaha je osázena oblázky z Berounky. Proč to? Kostelík má totiž připomínat kapli a jeskyni na jihu Francie, kde podle legendy Máří Magdalena dlela na pokání.

Celý skalecký areál bývá dějištěm častých výstav, koncertů a kulturních akcí. Letošní sezóna se zahajuje o prvním dubnovém víkendu a už v neděli ve 14 hodin se chystá vernisáž výstavy studentských projektů a v 15 hodin velikonoční koncert. Součástí komplexu je kromě kostelíku také budova kláštera, poustevna nebo křížová cesta. Na Skalce se můžete projít nejen samostatně, ale o víkendech a svátcích i organizovaně s odborným výkladem.

Historie Skalky, stejně jako celého města, je neodmyslitelně spjata s majiteli mníšeckého zámku. Kdo na své náklady najal a poslal Kryštofa Dienzenhofera do Francie studovat plány tamější kaple? Servác Ignác z Engelsflussu, syn z rodiny stavitele zámku. Později započal na Skalce i s výstavbou dalších staveb, dokončení se ale již nedožil. V tom pokračovali jeho následovníci. Zbožná Benedikta Čejková z Olbramovic, příbuzná dalšího ze zámeckých pánů, nechala v 18. století zbudovat křížovou cestu a Skalka se pak stala známým poutním místem.

Hraběnka Čejková žila na zámku spolu se svou dcerou Terezií a zetěm Ignácem Unwertem, jež se pro změnu zasloužil o výstavbu kostela sv. Václava na náměstí. Při prohlídkách zámeckých reprezentačních sálů vám průvodce ukáže i jejich portréty, které jsou součástí obrazové galerie zachycující zástupce všech rodin, co kdy zámek obývaly.

Na zámku můžete kromě reprezentačních sálů navštívit i část se soukromými komnatami a o víkendech, svátcích a prázdninách absolvovat speciální kostýmované prohlídky. Už o velikonočních prázdninách ve čtvrtek 2. a v pátek 3. dubna se koná Prvorepubliková prohlídka pro zájemce o nedávnou historii, rodinám s dětmi je pak ve čtvrtek určena prohlídka Putování za zámeckými skřítky a v pátek Pohádková prohlídka s princeznou. Otevřeno je i Kouzelné sklepení s pohádkovými bytostmi.

Na výletě určitě dospělým i dětem notně vyhládne. Máte raději netradiční prostředí nebo táborový způsob obživy, který se hodí k výletům a turistice? Potom třeba můžete ochutnat čerstvé vafle v nově otevřené stylové kavárně na nádvoří zámku nebo si opéct buřtíka přímo nad městem a kochat se při tom krásným rozhledem. Na Skalce je připraveno ohniště, kde si buřta sami opečete podle své chuti. Je libo křupavý nebo středně propečený?

Reklama

Výběr článků

Načítám