Hlavní obsah

Aktivisté z hnutí 269 v Praze demonstrovali za práva zvířat

Novinky, Klára Leflerová

Velikonoce si asi každý z nás spojí zejména s koledováním vajíček a malováním kraslic, známé to tradici z venkova. I proto aktivisté z hnutí 269 připravili na týden před tímto svátkem tichou demonstrativní akci, na níž ukázali pravou cenu vajec.

Foto: hnutí 269

Aktivisté na Václavském náměstí.

Článek

V sobotu 28. března se na Václavském náměstí kromě Velikonočních trhů konal také protest za práva zvířat. Aktivisté chtěli poukázat na krutost vaječného průmyslu, který je spojen se smrtí miliónů čerstvě narozených kohoutků. Ti jsou hned první den svého života zplynováni či rozmixováni. Kolemjdoucí mohli na vlastní oči vidět jednodenní kohoutky, kteří byli usmrceni plynem.

Blíží se Velikonoce, jejichž symbolem jsou právě pomalovaná vajíčka. Proto se milovníci zvířat rozhodli upozornit na jednu z mnoha skrytých praktik živočišné výroby.  V 15 hodin se v dolní části Václavského náměstí sešlo několik desítek lidí, převlečených do ochranných obleků. Každý z nich svíral v dlaních mrtvého kohoutka.

„Už jako děti jsme v dětských slabikářích četli o tom, jak slepička dává vejce, kráva mléko a prase je užitečné hlavně na maso a kůži a mnoho lidí si s těmito informacemi vystačí celý život, aniž by se dozvěděli pravdu,“ říká mluvčí hnutí 269 Vratislava Zibová.

„Realita dnešních chovů je však mnohem méně poetická. Například na každou nosnici, šlechtěnou pro vysokou snášku, připadá při vylíhnutí jeden kohoutek. Kohoutek, který je pro snášení vajec nepotřebný. Na rozdíl od brojlerů má pomalejší růst svaloviny a nevyplatí se tedy ani na maso. Proto je zabit hned první den po vylíhnutí. Při procesu zvaném sexování jsou samečci vytříděni pracovníky u běžícího pásu a následně zabiti plynem nebo v mixéru – přesněji v zařízení s rychle rotujícími břity. Jen v České republice takto skončí životy zhruba 4,5 miliónu malých kohoutků. Každý rok. Ale ani kuřátka, která se narodila jako zdravé slepičky, nečeká o moc lepší osud,“ vysvětlila.

Upozornit chtěli aktivisté také na to, že v dnešní době nemusíme lpět na živočišných produktech. Máme na výběr. Vajíčka, stejně jako mléko či maso, jsou v naší stravě nahraditelná, aniž bychom jakkoliv strádali. Jako inspiraci rozdávali na protestní akci letáky, na kterých kolemjdoucí našli kromě faktů z vaječného průmyslu také recept na Velikonočního beránka bez utrpení.

Hnutí 269, které vzniklo v Izraeli a postupně se rozšířilo po celém světě, je známo svými kontroverzními protesty. Předloni si dobrovolníci nechali před zraky kolemjdoucích vypálit číslo 269 na tělo, aby upozornili na bolest, kterou zvířata cítí stejně jako my lidé. 21. března například předváděli na lidech to, co musí snášet zvířata na kožešinových farmách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám