Hlavní obsah

Vánoční dekorace 2021: V duchu udržitelnosti, přírodních materiálů a rodinných setkání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní Vánoce mnoho z nás vnímá mnohem intenzivněji než kdy dříve. Po loňském roce, kdy vlivem pandemie většina rodin trávila tento čas jen v úzkém kruhu, často i odděleně od svých rodičů či prarodičů, si touží letos vše vynahradit. A v tomto duchu se ponesou i vánoční dekorace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jaké vánoční dekorace budou letos trendy?Video: AP

 
Článek

Jak ukázal jeden z největších vánočních veletrhů na světě, londýnský Spirit of Christmas Fair, této atmosféře mezi lidmi se přizpůsobili i výrobci vánočních dekorací, kteří začali mnohem více sázet na kvalitu, a tedy i trvanlivost či udržitelnost materiálů.

Foto: archív firmy

Vánoční dekorace Ikea

Do popředí se tak opět dostává i ruční výroba, přírodní materiály a dalo by se říci i retro věci, které mnohé dospěláky navrací do jejich dětství.

Vizovická galerie představuje nejžádanější a nejzajímavější vánoční dekory

Vánoce

„Lidé se stále více vrací ke kupování kvalitních věcí, které vydrží dlouhá léta a budou spjaty s jejich rodinnými vzpomínkami. Zároveň ale budou mít dobrý pocit, že udělali i něco pro svou planetu. Trvanlivost jde totiž ruku v ruce s udržitelností,” vysvětluje pro agenturu AP designérka Jane Abbottová.

Foto: archív firmy

Slavnostní tabule s bílou variantou svátečního porcelánu z kolekce Toy´s Delight Royal Classic proslulé německé porcelánky Villeroy & Boch.

Společně u jednoho stolu

Mezi nejoblíbenější vánoční tradice v rodinách patří setkávání se u jednoho stolu, ať už při štědrovečerní večeři či následujících dvou svátcích při obědě.

Foto: archív firmy

Podnos z kolekce Toy's Fantasy z dílny tradiční německé porcelánky Villeroy & Boch. Kromě vyvýšeného zvlněného okraje je ozdoben ručně malovaným motivem dětí u stromečku. Prodává Potten & Pannen – Staněk

I z tohoto důvodu se letos na speciální vánoční design s tradičními přírodními motivy zaměřili i výrobci porcelánu, ubrusů či kuchyňských utěrek.

Foto: archív firmy

Originální a nostalgicky půvabná vánoční kolekce od české ilustrátorky a malířky Renáty Fučíkové pro světoznámou porcelánku Rosenthal.

Skandinávský styl

Mezi Evropany je stále populárnější minimalistický vánoční vzhled tzv. scandi stylu, který sází na kvalitní a odolné materiály s designem vycházejícím ze severské mytologie.

Foto: archív firmy

Retlux dekorace z překližky ve tvaru vánoční vesničky 6 LED

Součástí jsou i dva mužíčci, kteří se jmenují Nisse a Tomte, podle toho, ze které části Skandinávie pocházejí a charakteristické jsou pro ně dlouhé bílé vousy a vysoké kuželovité klobouky. Lidé se o ně musí starat a věřit na Vánoce, protože jsou jinak velcí nezbedové.

Foto: archív firmy

Vánoční dekorace Bonami

Podle skandinávských příběhů během roku spí, v zimě pečují o zvířata a je možné je zahlédnout, jak třeba koulí jablíčka do lesa. Na Vánoce mají hodně práce se sháněním a roznášením dárků, proto skandinávské děti chodí místo nich s rodiči do lesa donést jablka, kaštany nebo sušené ovoce pro lesní zvířata.

Foto: archív firmy

Vánoční dekorace Bonami

Pokud děti během roku zlobily, pak jim mezi zabalené dárky přidávají i syrovou bramboru či uhlí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám