Hlavní obsah

Na Chrudimsko se vrátila výroba foukaných a ručně zdobených vánočních ozdob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když byla na jaře uzavřena poslední výroba vánočních ozdob v Horním Bradle na Chrudimsku, vypadalo to, že tato tradice místních sklářů a kreslířek z této oblasti úplně zmizí. Nově ale vznikl v Mrákotíně nový podnik Koulier, který se rozhodl v této výrobě pokračovat, přičemž zaměstnal i řadu bývalých zaměstnanců z Horního Bradla.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Tradiční výroba vánočních ozdob byla obnovena.

Článek

„Uvědomovala jsem si, že pokud rozhodnutí to spustit nepadne velmi rychle, s každým dalším měsícem je čím dál menší šance dát lidi dohromady. Nejcennější je lidská zkušenost, a kdyby určitá specifická dovednost chyběla, už to nenavážeme,” řekla spolumajitelka a obchodní ředitelka firmy Kateřina Šrámková.

Sama má k vánočním ozdobám velmi blízko. Na zámku Loučeň na Nymbursku už několik let představuje vánoční tradice s projektem Příběh vánočního stromečku. V každé komnatě bývá instalován ozdobený stromek, návštěvníci se také dozvídají podrobnosti o historii zdobení a původu zvyku.

„Vždy jsem chtěla, aby to, co se tam použije, bylo z Čech a nepocházelo z Číny a zahraničí,” uvedla Šrámková.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Foukané a ručně zdobené skleněné vánoční ozdoby

Pro nový podnik využila s manželem budovu v Oflendě, části obce Mrákotín, kde dříve měli truhlárnu. Ta se shodou okolností před dvěma lety přestěhovala do větších prostor.

Vznik výrobny byl velmi rychlý. V květnu Šrámkovi zjistili, že pracovníci bývalé výrobny v Horním Bradle jsou nezaměstnaní, v září už začali pracovat. Získali i zkušenou dřívější vedoucí výroby, která jim byla oporou v začátcích činnosti.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Pracovnice fouká skleněnou vánoční ozdobu

V současnosti v Oflendě zaměstnávají 15 lidí, do konce roku jich bude o pět víc. „Měli jsme volné prostory, nějaké podnikatelské zkušenosti a také chuť zkusit něco jiného v pocovidovém období. Všichni jsme byli unavení vším tím negativním a vánoční ozdoby jsou pro mne velmi pozitivní věc,” popisuje Šrámková.

Koulier vyrábí foukané a ručně zdobené ozdoby všemožných tvarů, velikostí, barev a dekorů. Vychází z tradičních forem a někdy tvoří i ucelené tematické kolekce. Inspirovaly se například oblíbenou vánoční pohádkou Popelka, v kolekci Vlastenecké perníčky zase ozdoby mají tvar klasických perníčků a jsou vyvedené v červené, modré a bílé barvě. V nabídce jsou i soubory Zvonky štěstí nebo Bílé zlato.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Foukané a ručně zdobené skleněné vánoční ozdoby

Podnik se zatím orientuje na český trh, bude mít dvě vlastní prodejny a e-shop a dodává přímo velkým firmám. Zatím má práce víc než dostatek, příští rok chce využít čas před hlavní sezonou pro vytvoření dostatečných zásob.

Perličkové ozdoby z Poniklé se dostaly na seznam UNESCO

Domácí

V budoucnu plánuje i vyvážet, hlavně do Německa, Rakouska, Švýcarska a Velké Británie, objednávky se sjednávají už začátkem roku.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Pracovnice zdobí skleněnou vánoční ozdobu.

„Dovozy levných ozdob nám příliš nekonkurují. Všechno je dané hodnotou produktu pro zákazníka. Všude říkáme, že jsme české vánoční ozdoby, a když zákazník vidí, že to vzniklo v Čechách a je to opravdu ruční skleněný výrobek, má k tomu úplně jiný vztah,” dodává Šrámková.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Foukaná a ručně zdobená vánoční ozdoba

Výroba skleněných vánočních ozdob má na Chrudimsku dlouhou tradici. Vznikaly v bývalých provozovnách firmy Rückl v Horním Bradle a Trhové Kamenici. Družstvo Vánoční ozdoby Dvůr Králové, kterému patřily, je ale postupně uzavřelo.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám