Hlavní obsah

V Praze už stojí vánoční strom, s trhy se letos nepočítá

Od pondělní noci stojí na pražském Staroměstském náměstí vánoční smrk. Pochází z Kamenného Přívozu, v noci ho do Prahy přivezl americký tahač, postaven a zajištěn byl kolem 02:30. Informoval o tom vedoucí přepravy Martin Švestka. O víkendu se strom rozsvítí v barvách české trikolory, ovšem kvůli opatřením proti šíření koronaviru bez velké veřejné akce. Konat se v centru Prahy nebudou ani tradiční trhy.

BEZ KOMENTÁŘE: Převoz vánočního stromu a jeho stavění na Staroměstském náměstíVideo: Novinky

 
Článek

Smrk ztepilý město získalo od majitele chaty v Kamenném Přívozu Romana Veselého, který jej musel pokácet, protože jeho kořeny narušovaly podezdívku domů a při silnějším větru hrozil pádem. Od Prahy za 17,5 metru vysoký strom dostal 10 000 korun. Kácení se uskutečnilo v neděli, poté byl převezen do deponie v Modleticích u Prahy a v noci na úterý na Staroměstské náměstí.

Vánoční strom pro Prahu je pokácený

Vánoce

„Hranice Prahy jsme projeli akorát přesně v jednu ráno, po cestě nás pouze trochu zpomalil Hlávkův most kvůli dočasnému zúžení vozovky. Jinak cesta probíhala plynule,” uvedl vedoucí přepravy. Strom byl postaven a zajištěn v půl třetí, dodal. Jeho stabilitu zajišťují lana a jeřábová závaží.

V následujících dnech se bude strom zdobit. Rozsvícení stromu se uskuteční zřejmě o víkendu, letos se však kvůli epidemii koronaviru bude muset obejít bez diváků. Magistrát plánuje alespoň podívanou natočit a s hudebním podkresem zveřejnit na internetu. Na tradičních slavnostních rozsvěceních se v minulých letech scházely tisíce diváků.

Podle informací firmy Technologie hlavního města Prahy, která letos instalaci dostala na starost, bude výzdoba sestávat ze šesti kilometrů vánočních řetězů, 40 hvězd a 300 vánočních koulí. Špice na vrcholu bude mít výšku tří metrů.

Velké vánoční trhy v Praze letos nebudou

Domácí

Letos se centrum metropole s největší pravděpodobností bude muset obejít i bez vánočních trhů, které každoročně pořádá firma Taiko na Staroměstském a Václavském náměstí a na náměstí Republiky. Radní Jan Chabr (TOP 09) dříve řekl, že trhy ani jiný program v centru nebudou. Dodal však, že vedení magistrátu ještě čeká na přesné instrukce ohledně oslav vánočních svátků, které by měla dodat vláda. V každém případě se podle radního zřejmě budou konat některé z menších trhů v městských částech.

Stromy určené pro pražské vánoční trhy se v posledních letech nekácejí v lesích, ale na pozemcích a v zahradách soukromníků nebo institucí. Jde většinou o osamocené stromy, které je vhodné porazit kvůli bezpečnosti, nebo které stojí na pozemcích, na nichž se počítá s výstavbou. Praha měla letos vybraný také záložní strom, který roste nedaleko Kladna. Pokácen by byl v případě, kdyby se v úterý vztyčený strom při dopravě poškodil. Loňský vánoční strom pocházel ze Semil a byl vysoký 25 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám