Hlavní obsah

Prodejci lákají před Vánocemi na tisícové slevy mobilů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce se nezadržitelně blíží, a jak se zdá, prodejci nechtějí letos nechat nic náhodě. Ceny celé řady chytrých telefonů tak srazili na historické minimum. Vybírat je přitom možné i z těch nejlepších modelů.

Foto: Profimedia.cz

Obchod s mobilními telefony. Ilustrační foto

Článek

Ve srovnání s měsícem září je možné při nákupu mobilu s operačním systémem ušetřit i více než dva tisíce korun. Nabídky tuzemských prodejců jsou ale propastně rozdílné. Například ceny modelu HTC One X startují těsně pod hranicí deseti tisíc korun, v některých obchodech se ale stále ještě prodává za 15 000 Kč.

Najít v internetovém obchodu nejvýhodnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je například portál Zboží.cz. Na něm stačí do vyhledávače zadat název požadovaného telefonu, výsledky je pak možné seřadit podle ceny či oblíbenosti obchodu nebo zboží vyfiltrovat podle jednotlivých krajů. Samozřejmě je možné hledání zpřesnit doplňujícími informacemi, například zda je přístroj na prodejně dostupný k okamžitému vyzvednutí nebo jakou má barvu.

Vysoký výkon samozřejmostí

Proti loňskému roku jsou aktuálně nabízené chytré telefony výrazně výkonnější. Zpravidla disponují dvou nebo čtyřjádrovými procesory a dvojnásobnou kapacitou operační paměti. Vyšší výkon je rozhodně ku prospěchu. Rychlejší procesory jsou totiž využity při hraní her i při sledování videa – přehrávání ve vyšším rozlišení je díky nim plynulejší. Také odezva celého systému je prakticky bez prodlevy, což je znát už i při pohybu v menu telefonu.

Téměř bez výjimky je dnes většina přístrojů vybavena velkým dotykovým displejem, pomocí kterého se celé zařízení ovládá. To platí i o těch nejlevnějších modelech. Chytré telefony s klávesnicí jsou v současnosti již spíše raritou.

Hrstka výrobců má ve svém portfoliu také mobily s trojrozměrnou technologií. Pro její sledování přitom nejsou potřeba žádné speciální brýle, jako je tomu u většiny televizorů. Technologie funguje poměrně jednoduše. Pro každé oko zobrazuje displej jiný obraz, díky čemuž vzniká trojrozměrný vjem.

Nejnovější přístroje také nabízejí pokročilé hlasové ovládání. Na váš povel je pak telefon schopen nastavit budík, napsat a odeslat SMS zprávu nebo vyhledat potřebné informace na internetu – například kolik je potřeba másla při pečení bábovky. Tyto pokročilé funkce jsou ale zatím dostupné výhradně v angličtině.

Firefox Vánoce nestihne

Mezi nejpopulárnější systémy u chytrých telefonů patří Android a iOS od Applu. Do první trojky v rámci nově prodávaných přístrojů jistě patří také Windows Phone, který aktuálně nabízí Microsoft již ve verzi s pořadovým číslem osm.

Zamíchat kartami měl před Vánocemi nový operační systém společnosti Mozilla, který se stejně jako oblíbený internetový prohlížeč tohoto vývojářského studia jmenuje Firefox. Jak to ale nyní vypadá, první telefony s novinkou se na trhu objeví až začátkem příštího roku.

Nové přístroje by mělo nabízet hned několik předních světových operátorů. „K Telefónice a Deutsche Telekomu přibyly Etisalat, Smart, Sprint, Telecom Italia a Telenor. První kousky budou vyrábět TCL Communication Technology (Alcatel) a ZTE a budou založeny na procesorech Snapdragon od Qualcomm Incorporated,“ uvedl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

Samsung Galaxy S III: nejprodávanější smartphone

Vlajková loď společnosti Samsung byla ve třetím čtvrtletí ve světě nejprodávanějším chytrým telefonem, předčila dokonce také iPhone 4S od Applu. [celá zpráva]

Foto: Samsung

Samsung Galaxy SIII

Galaxy S III je vybaven 4,8palcovým displejem s rozlišením 1280 x 720 obrazových bodů. Použita u něj byla technologie Super AMOLED, díky čemuž nabídne věrnější podání barev a lepší pozorovací úhly. Přístroj patří díky čtyřjádrovému procesoru s taktem 1400 MHz k nejvýkonnějším telefonům na trhu. K dispozici má 1024 MB operační paměti.

Zaujmout zákazníky se přístroj snaží také technologií S-Voice, která umožňuje prostřednictvím hlasu vyhledávat informace a komunikovat s přístrojem. Smart stay zase dokáže rozeznat, jakým způsobem přístroj používáte, a podle toho jej nastavit.

  • Cena v září: 12 000 Kč
  • Cena v listopadu: 10 390 Kč

Nokia Lumia 900: čekání na krále

Společnost Nokia začala na začátku července prodávat svůj vrcholný model Lumia 900 s operačním systémem Windows Phone 7.5 za necelých 12 000 korun. Cena chytrého telefonu ale klesla za poslední dobu o několik tisíc. Důvodem je chystaný příchod novější verze, která by se na tuzemském trhu měla objevit ještě před Vánocemi.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 900

Lumia 900 disponuje 4,3palcovým displejem s rozlišením 800 x 480 obrazových bodů. Srdcem telefonu je výkonný procesor Qualcomm APQ8055 s taktem 1,4 GHz, k dispozici má 512 MB operační paměti. Pro uložení dat je novinka vybavena vestavěnou pamětí s kapacitou 16 GB. Ve výbavě nokie nechybějí ani bezdrátové adaptéry wi-fi a Bluetooth či osmimegapixelový fotoaparát, který umožňuje natáčet videa v rozlišení 1280 x 720 obrazových bodů.

  • Cena v září: 9500 Kč
  • Cena v listopadu: 7960 Kč

HTC One S: odlehčená vlajková loď

HTC One S je v podstatě odlehčenou verzí aktuální vlajkové lodi společnosti HTC – modelu One X. Je vybaven dotykovým panelem, který nabízí úhlopříčku 4,3 palce a rozlišení 960 x 540 pixelů. Displej je navíc proti poškození chráněn speciální vrstvou Corning Gorilla Glass.

Foto: HTC

HTC One S

Srdcem telefonu je dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon s frekvencí 1,5 GHz, který má k dispozici 1 GB operační paměti. Kapacita úložného prostoru pak činí 16 GB. Novinku pohání operační systém Android 4.0. Někteří uživatelé ocení design telefonu a jeho rozměry. Model HTC One S dosahuje díky nové technologii dílenského zpracování tloušťky pouhých 7,9 milimetru. Tento rozměr řadí novinku na pozici nejtenčího telefonu v historii výrobce.

  • Cena v září: 10 500 Kč
  • Cena v listopadu: 8340 Kč

Sony Xperia P: elegance hraje prim

Společnost Sony sází u svých chytrých telefonů především na elegantní vzhled. To je vidět i u nového modelu Xperia P, jehož kovové tělo doplňují ostře řezané linie. Za zmínku stojí také dotyková plocha nahrazující tlačítka pod displejem. Ta je totiž zcela průhledná, a tak můžete koukat skrze něj.

Foto: Sony

Sony Xperia P

Xperia P má čtyřpalcovou dotykovou obrazovku s rozlišením 540 x 960 pixelů, gigahertzový dvoujádrový procesor CortexA9, 1GB operační paměť a úložný prostor s kapacitou 16 GB. Ve výbavě nechybějí ani bezdrátové adaptéry wi-fi a Bluetooth, vestavěný GPS čip a microUSB konektor.

Vestavěný fotoaparát má rozlišení osm megapixelů a nabídne blesk i automatické ostření. I přes poměrně nízkou pořizovací cenu telefonu je fotoaparát vybaven pokročilými funkcemi. Řeč je například o možnosti pořizovat trojrozměrné snímky díky funkci 3D sweep panorama.

  • Cena v září: 7800 Kč
  • Cena v listopadu: 6099 Kč

Asus PadFone: nahradí tablet i notebook

V základu má PadFone 4,3palcový displej s rozlišením 960 x 540 obrazových bodů. V případě, že novinku připojíte k dokovací stanici, začne využívat panel s úhlopříčkou 10,1 palců a rozlišením 1280 x 800 pixelů. K tomu je navíc možné připojit ještě klávesnici a původně chytrý telefon se rázem promění v notebook. Klávesnice není součástí základního balení, dokoupit ji je možné za cenu okolo tří tisíc korun.

Foto: Asus

Asus PadFone

Displej je chráněn proti poškození odolnou vrstvou Corning Gorilla Glass. Srdcem telefonu je dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4, který je taktován na 1,5 GHz. O grafické operace se pak stará čip Adreno 225. Asus PadFone je vybaven vestavěným fotoaparátem s rozlišením osm megapixelů.

  • Cena v září: 16 500 Kč
  • Cena v listopadu: 14 400 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám