Hlavní obsah

Němci vzali už v říjnu útokem obchody s vánočními sladkostmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Erfurt/Hannover

Ossis, tedy obyvatelé východní části Německa, nakupují vánoční cukroví a čokoládové figurky dříve než jejich spoluobčané na západě země, řečení Wessis.

Článek

Lidé žijící na teritoriu bývalé NDR mají vánoční sladkosti ve větší oblibě než ostatní Němci.

Ukázaly to výsledky výzkumu, který v německých městech uskutečnil institut Forsa. Jeho pracovníci se dotazovali celkem 504 náhodně vybraných mužů či žen.

Už v první polovině října nakoupila v průměru skoro čtvrtina Němců marcipánové kuličky, skořicové hvězdičky a perníkové figurky, které u našich západních sousedů neodmyslitelně patří k Vánocům.

Ossis vs. Wessis

Přitom Ossis nakupovali mnohem častěji. Na východě země takové nákupy uskutečnilo 38 procent lidí, kdežto Wessis se nijak nehonili – na západě se vánočními sladkostmi zatím zásobila jen pětina občanů.

Vánoční cukrovinky jsou v německých obchodech k dostání už od srpna. Přitom pět ze šesti dotázaných zastává názor, že je to příliš brzo. V srpnu je ještě léto a Vánoce jsou daleko - až za čtyři měsíce.

Někteří lidé se dokonce vyjádřili, že je obchodníci připravují o tradiční vánoční náladu a atmosféru, když se vánoční sladké laskominy objevují mezi jiným zbožím příliš brzy.

Reklama

Související témata:

Související články

Nostalgické Vánoce v Žitavě

Žitava hledá intenzívněji kontakty do Česka. Dějiny Žitavska jsou spjaty úzce s dějinami Čechů a kultura může být významným spojovacím prvkem. Ředitel tamního...

Výběr článků

Načítám