Hlavní obsah

Na Staroměstském náměstí se soutěžilo o nejhezčí masky Mikulášů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na Staroměstském náměstí v Praze se v neděli v předvečer svátku sv. Mikuláše soutěžilo o nejkrásnější masky Mikulášů a čertů. Show, která začala už odpoledne a vrcholila v pozdních večerních hodinách, sestávala z veselých scének a nadílky a přilákala stovky dětí s rodiči.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rej Mikulášů, andělů a čertů na Staroměstském náměstí v Praze

Článek

Zejména děti, ozdobené svítícími červenými "čertovskými" rohy, směřovaly na náměstí ze všech stran. Brodily se vrstvami sypkého sněhu rozbředlého solí. Tu a tam se s v davu objevila skupinka sestávající z Mikuláše s andělem a čertem, většinou dětí, které se těšily, že to budou právě ony, kdo bude vyhodnocen jako nejlepší. Andělé měli smůlu; hodnocení jejich převleků na programu nebylo.

V zábavných scénkách na pódiu, které předcházely mikulášské a čertovské soutěži, vystupovala zvířátka jako například tygr a osel. Desítky děti, které se tlačily až na pódium, originálně a po svém obdaroval klaun-moderátor, který neměl dost dárků pro všechny. Vyhlásil proto na pondělí "státní prázdniny". "Nechoďte do školy, ale řekněte to rodičům," řekl opatrně.

Program zpestřila tu a tam zatoulaná holčička, která si přišla ke klaunovi říci o maminku a ten ji ochotně z pódia přivolával. Přitom zatoulané dítě neopomněl obdarovat. Jindy přišla poprosit o přivolání zatoulané holčičky maminka. Kluci se kupodivu neztráceli.

Svátek letos připadl na druhou adventní neděli. Náměstí bylo plné Pražanů i turistů. Kraloval mu ozdobený vánoční strom a betlém.

Ve stáncích prodejci nabízeli suvenýry, výrobky lidových řemesel, tradiční pečivo, například "trdelník", opékané maso na ohni, tradiční české bramboráčky i pivo, svařené víno a další speciality.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám