Hlavní obsah

Black Friday: Slevy i triky

Novinky, tov

E-shopy i kamenné obchody opět po roce lákají při předvánočních akcích na Black Friday (černý pátek) se slevami až 80 procent. Ty se ale většinou týkají jen malé části sortimentu. Zákazníkům se před nákupem vyplatí použít internetové srovnávače cen a třeba u elektroniky si dát pozor, zda ve slevě neprodávají zastaralé modely.

Foto: Milan Malíček, Právo

Black Friday neboli černý pátek je dnem slev při předvánočních nákupech.

Článek

Na slevy letos lákají největší e-shopy jako Amazon, Alza.cz nebo Mall.cz, ale také většina menších internetových nebo kamenných prodejen. Letos připadají slevové akce Black Friday na 29. listopadu, v některých obchodech platí slevy celý týden nebo i déle.

Ekonomové opakovaně upozorňují na triky některých prodejců, kteří slevy počítají z předtím navýšených cen. Nevyplatí se proto řídit se tolik procentní výší slevy, ale raději podle konkrétních cen a srovnat konkurenční nabídky.

„V úvahu je třeba vzít fakt, že na Black Friday se často vyprodávají starší modelové řady spotřebičů, které už nemusí vyhovovat standardům v daných kategoriích. Proto by si měli zákazníci kontrolovat, zda je například zlevněná televize připravena na DVB-T2,“ upozornil Jan Kriegel, manažer nákupního rádce Zboží.cz.

Končí DVB-T, televize je třeba přeladit

Internet a PC

Zákazníci podle něj mohou mít dojem, že zboží nakoupili s výraznou slevou, ve skutečnosti si ale kupují typické výprodejové modely. U nich může sleva v rámci Black Friday podle dat Zboží.cz dosahovat 40 až 50 procent.

Nevýprodejové produkty z oblasti elektra jsou na Black Friday zpravidla levnější jen o 10 až 20 procent.

Tradice Black Friday
Tradice pochází z USA, kde v pátek po Dni díkůvzdání mají školy volno a lidé vyrážejí s dětmi na nákupy. V obchodech či v průvodech je vidět Santa Claus. Podle některých zdrojů začala termín Black Friday (černý pátek) používat v šedesátých letech původně dopravní policie ve Filadelfii, protože se ve městě kvůli davům nakupujících tvořily zácpy a policisté si v tento den nesměli brát volno. Z posledních let jsou z USA, ale i dalších zemí známé záběry, kdy se lidé v obchodech doslova perou o zboží.

Novinkou, kterou nákupní rádce Zboží.cz uživatelům při výběru zboží nabízí, je takzvaný teploměr, který ukazuje, jak jsou na tom produkty z hlediska funkcí a spotřeby ve srovnání s jinými kousky ve stejné kategorii. Právě u starších modelových řad se toto porovnání vyplácí.

Pošta, kurýr, nebo osobní vyzvednutí? Před Vánoci bude rušno hlavně v externích výdejních místech

Vánoce

„Někteří prodejci mohou nabízet zboží se slevou, která ale odpovídá běžným cenám u jiných e-shopů. Proto doporučujeme ověřovat si, zda je sleva opravdu reálná. To lidé jednoduše zjistí na nákupních rádcích a srovnávačích,“ dodal Kriegel.

Mezi nejprodávanější kategorie v tomto období patří dlouhodobě elektronika, ale do popředí se dostává i kosmetika a oblečení.

Podle průzkumu společnosti Picodi se letošních Black Friday výprodejů hodlá zúčastnit až 68 procent dotazovaných Češek a jen 57 procent Čechů. Dámy o něco málo vedou nad muži také z hlediska počtu zakoupených produktů a oproti mužům stráví nákupy skoro o třetinu víc času.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

Kdy nakupujete dárky?
Už dlouho před Vánoci
58,8 %
Těsně před Vánoci
31,5 %
Ve výprodejích po svátcích
9,7 %
Celkem hlasovalo 670 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám