Hlavní obsah

Datle dodají energii a zahřejí nejen o Vánocích

Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toto exotické ovoce během roku příliš často nejíme. K vánočním svátkům ale rozhodně patří. Vždyť tam, kde se Ježíšek narodil, rostou datle stejně hojně jako třeba u nás jablka. Víte, že z jedné datlové palmy se sklidí až 100 kg plodů ročně a že izraelské patří k nejlepším?

Foto: Profimedia.cz

Datle můžete přidat na mísu s cukrovím.

Článek

Je dobře, že si tuto pochoutku alespoň občas dopřejeme. Datle jsou bohaté na vitaminy A, B, draslík, vápník, měď a železo. Podílejí se na hospodaření s energií v tělesných buňkách a jsou ideálním zdrojem nejen energie, ale i důležitých minerálů a některých vitaminů zejména při zvýšené námaze.

Mají poměrně vysokou energetickou hodnotu, zejména ty sušené, na které jsme u nás zvyklí. Ve 100 g sušených vypeckovaných datlí je připraveno 1200 kJ, aby nás zbavily únavy a poskytly nám palivo potřebné k fyzickému výkonu. Chystáte se na túru na běžkách nebo na celý den na sjezdovce? Přibalte do batůžku pytlíček datlí. Pomůžou vám zahřát se mnohem lépe než panák rumu!

Ale nejen to. Studentům pomáhají lépe se soustředit a „nakopnout“ mozek. Na druhé straně si je pochvalují nespavci, protože zahánějí nespavost. Obsahují totiž aminokyselinu tryptofan, která se v těle přeměňuje na serotonin a poté na melatonin, hormon potřebný pro zdravý spánek.

Vedle toho vláknina obsažená v tomto „chlebu pouště” zlepšuje trávení. Datle dále snižují krevní tlak, prospívají kostem, zubům, zdraví pokožky i vlasů a povzbuzují při poklesu výkonnosti.

Kupujte raději přírodně usušené datle. Nemají sice tak svěží barvu jako sířené ovoce, zato nejsou ošetřené oxidem siřičitým (E220), který nepatří zrovna k nejzdravějším éčkům.

Nejen samotné

  • Datle můžete přidat na mísu s cukrovím.
  • Z čerstvých datlí se získává datlový sirup, který je chutnou alternativou klasického bílého cukru. Přidat jej můžete do kaší, smoothies nebo do bílého jogurtu.
  • Ze sušených plodů se snadno připraví datlová pasta. Ta se může stát základem raw dezertů, jelikož dobře drží těsto i bez pečení a zároveň ho osladí.
  • Vynikající kombinací je dvojice datle + sýr.
  • Na datle si vzpomeňte i v příštích měsících, Vánocemi nemusí jejich sezona končit. Můžete je balit dětem jako svačinu, nabízet je místo bonbonů.
Tři datlové dobroty, které přijdou k chuti na každé oslavě
Řezy z lineckého těsta. Linecké těsto (250 g hl. mouky, 1 vejce, 80 g moučkového cukru, 60 g másla, 100 g hery) rozválejte na plát a ten předpečte (5 min. na 170 °C). Těsto pokryjte pastou z datlí. (Rozmixujte hrnek vypeckovaných datlí, 1 vejce, tabulku nastrouhané čokolády, 4 lžíce másla, 1 lžíci medu, 1 lžíci kakaa). Dejte do trouby dopéct, ještě horkou placku stáhněte i s papírem z plechu a nakrájejte na řezy. Můžete je přelít citronovou nebo čokoládovou polevou.
Sýrové kanapky. Rozmixujte šálek vypeckovaných datlí s polovičním množstvím nastrouhaného parmazánu. Vymodelujte kuličky a napíchejte je na kostičky ementálu. Do každé kuličky zapíchněte kešu oříšek.
Datlové pralinky. Do každé datle vtlačte mandli nebo jádro vlašského ořechu. Poté datle namočte do čokoládové polevy. Můžete je napíchat na zkrácené špejle a ty zapíchnout do jablka, na ježka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám