Hlavní obsah

Vánoční hvězda - adventní symbol, který nesnáší zimu

Novinky, Kristýna Léblová, kk
Tušimice

Vánoční hvězda neboli poinsettia nechybí ve většině domácností už na začátku adventu. Bohužel se často stává, že do Štědrého dne nevydrží. Jak se o vánoční hvězdu starat, aby zůstala stále krásná nejen do Vánoc, ale i dlouho po nich? V následující reportáži se dozvíte, čemu se vyhnout.

Adventní symbol - vánoční hvězda - nesnáší zimuVideo: Novinky

 
Článek

Pryšec nádherný, u nějž se vžil název vánoční hvězda neboli poinsettia, se rok od roku stává více oblíbenou rostlinou, která na Vánoce zkrášluje nejednu domácnost. Pro svou nádhernou červenou barvu (ale nejen tu) se stal symbolem Vánoc.

Rostlina je ale také velmi citlivá, a proto je potřeba o ni řádně pečovat, aby vydržela minimálně alespoň do Štědrého dne. S tím je třeba začít už při samotném nákupu rostliny a při následném převozu domů.

„Největší problém, který lidé dělají, je, že si koupí krásnou vánoční hvězdu a pak ji hodí do auta. Vánoční hvězda projde náhle nízkým stádiem teploty, a tím se nachladí, za tři čtyři dny kvůli tomu pak začne opadávat,“ vysvětlil Novinkám Roman Mičian, zkušený zahradník a ředitel firmy CZ Flora s tím, že ve sklenících a prodejnách mají rostliny teplotu mezi 18 až 20 stupni. Ta je pro ně ideální, a proto je potřeba květinu při této teplotě udržet.

Foto: Novinky

Přestože se pěstují hvězdy v různých barvách, nejoblíbenější je pořád červená.

Samotný přechod mezi obchodem, nákupním centrem, na venkovní parkoviště do auta a pak z auta domů, může být pro rostlinu fatální.

Problém přesunů se dá ale vyřešit. Je dobré si květinu nechat zabalit, neodstraňovat z ní ochranné fólie - pokud mrzne, nechat ji zabalit do papíru, aby i seshora byla uzavřená, a co nejrychleji ji dopravit domů. Tam je pak vhodné udržovat rostlinu v teplotě opět okolo 20 stupňů. Snese i trošku víc. Riziková je pro rostlinu teplota 16 stupňů, ta jí nesvědčí.

Vánoční hvězda se nejdřív musí zahřát na pokojovou teplotu, se zaléváním se proto nevyplatí spěchat. „Další chyba, kterou lidé dělají, že se snaží vánoční hvězdu hned po příchodu domů zalévat. Není to potřeba, snese i menší závlahu, hlavně od nás odchází rostliny zalité,“ podotkl Mičian.

Substrát musí být polosuchý a nikdy nesmí stát ve vodě. Hvězda je totiž velmi citlivá také na přelití. Když jí tedy budete udržovat přiměřenou teplotu okolo dvaceti stupňů a střední zálivku, vydrží vám nejen do Vánoc, ale i dlouho potom.

„Vánoční hvězdy jsou určené na krátkodobou spotřebu. Jestli se odhodláte ji pěstovat dlouhodoběji, je to poměrně komplikované - pěstovat ji v jiné velikosti květináče. Velikosti rostlin jsou přizpůsobeny velikosti květináče. Rostliny mají dané určité hnojivo, takže určitě měsíc, dva vydrží bez přesazení,“ popsal odborník.

Nejoblíbenější je červená

Největší zájem je o více výhonové varianty a jednolitrové střední velikosti vánočních hvězd. Každý zákazník má ale rád něco jiného, a proto mají na výběr z mnoha variant. Oblíbené je pak i takzvané třpytkování, díky němuž je rostlina zářivější.

„Barevné třpytky se většinou používají zlaté, ale mohou být stříbrné, podle přání zákazníka umíme namíchat barevnou kombinaci. A vydrží standardně měsíc, dva. Květina je nastříkána speciálním roztokem, který jí ale neubližuje, na něm třpytky drží,“ shrnul odborník.

Foto: Novinky

Trendem jsou i hvězdy s třpytkami.

Vedle červené jsou pak k mání i další barevné kombinace, a to třeba bílá, růžová i vícebarevná, ale favoritem stále zůstává červená varianta. Další rozdíl je pak ve tvaru a velikosti. Některé mají tvar pyramidy, jiné stromku, výběr je také z několika velikostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám