Špaldové vanilkové rohlíčky

FOTO: Babiččina volba (2x)

Suroviny: 175 g másla, 50 g moučkového cukru, 215 g hladké špaldové mouky, 75 g mletých vlašských ořechů, špetka soli

Směs na obalení: 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr

Postup: Do mísy nasypeme mouku, cukr, ořechy a přidáme špetku soli. Přidáme na plátky nakrájené máslo a rukama nebo pomocí robotu vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinové folie a uložíme přes noc do lednice.

Vyložíme plech pečicím papírem a předehřejeme troubu na 160 °C. Z těsta vyválíme váleček a nožem ho rozkrájíme na stejné díly podle toho, jak velké chceme mít rohlíčky. Z každého dílku rukama vytvarujeme rohlíček. Rohlíčky klademe s rozestupy na plech, poté pečeme dorůžova.

Ještě teplé rohlíčky obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Linecké cukroví

Suroviny: 500 g hladké mouky Babiččina volba (na křehké pečivo nebo špaldové), 2 vejce, 250 g změklého másla, 250 g moučkového cukru, jemně strouhaná kůra z 1/2 citronu, 1 vanilkový lusk
Postup: Smícháme mouku, cukr a citronovou kůru. Přidáme vejce, obsah vanilkového lusku a pokrájené máslo. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinové folie a přes noc ho uložíme do lednice. Před pečením předehřejeme troubu na 160 °C. Těsto si připravíme na pomoučněnou plochu a vyválíme z něj několik mm silnou placku. Vykrajujeme požadované tvary a klademe jednotlivé kusy na pečicím papírem vyložený plech. Linecké cukroví pečeme dorůžova a po vychladnutí slepujeme marmeládou.

 Husarské koláčky plněné marmeládou

Husarské koláčky

FOTO: Martin Siebert/ restaurace La Veranda a Babiččina zahrada (5x)

Suroviny: 300 g hladké mouky, 100 g ořechů, 200 g másla, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky

Na ozdobení: 150 g rybízového džemu, 75 g moučkového cukru

Postup: V míse smícháme všechny sypké suroviny včetně ořechů. Přidáme nakrájené máslo. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme ho v chladničce odpočinout do druhého dne. Těsto rozkrájíme na čtvrtiny, z každé vyválíme váleček o průměru cca 2 cm a odkrajujeme asi 0,5cm kousky. Z nich tvarujeme kuličky, které pokládáme na plech vyložený papírem na pečení. Poté do nich vytlačíme koncem vařečky důlky. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 7 minut. Koláčky necháme vychladnout. Smícháme rybízovou marmeládu s moučkovým cukrem a plníme do důlků.

Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sádlovky

Suroviny: 170 g hladké mouky, 150 g sádla, 150 g moučkového cukru, 60 g kakaa

Na ozdobu: marmeláda nebo mandle

Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme do druhého dne odpočinout. Z těsta tvarujeme malé kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Do středu každé kuličky uděláme obráceným koncem vařečky důlek (nebo vložíme oloupanou mandli). Plech vložíme do trouby předem vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 10 minut. Upečené sádlovky necháme vychladnout a pak plníme marmeládou.

Křehké mušličky plněné drcenými ořechy

Křehké mušličky

Suroviny: 280 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vejce

Náplň: 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g moučkového cukru, špetka citronové kůry, lžíce rumu

Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme ho v chladničce do druhého dne odpočinout. Z těsta vyválíme na pomoučeném válu plát asi 2 mm silný. Vykrajujeme z něj kolečka, do středu dáme malý kopeček připravené náplně, kolečko i s náplní v půlce přehneme a okraje těsta k sobě po obvodu přitiskneme.

Rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předem vyhřáté na 170 °C asi 10 minut. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli vychladnout a následně obalujeme ve vanilkovém či moučkovém cukru.

 Staročeské pracny (medvědí tlapky)

Pracny
Suroviny: 120 g vlašských ořechů, 150 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g másla, 1 vejce, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1 lžička kakaa
Postup: Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta odkrajujeme kousky a prsty je vtlačujeme do formiček tak, aby uprostřed vznikl důlek. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 180 °C asi 8 minut. Upečené pracny vyndáme, necháme chvilku zchladnout a ještě horké je vyklepneme z formiček a obalíme ve vanilkovém a moučkovém cukru.

 Nadýchané ořechové rohlíčky z formičky

Křehké rohlíčky
Suroviny: 100 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 125 g mletých vlašských ořechů, 1 lžička prášku do pečiva, 125 g másla
Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta odkrajujeme kousky a prsty je vtlačujeme do formiček rohlíčků tak, aby nebyly moc plné, těsto se při pečení vyfoukne. Formičky vložíme do trouby předem vyhřáté na 140 °C a pečeme asi 20 minut. Ještě horké vyklepneme z formiček. Necháme vychladnout, konce rohlíčků namáčíme do čokoládové polevy.