Hlavní obsah

Vánoční cukroví: recepty na sádlovky, husarské koláčky a medvědí tlapky

Novinky, das

K Vánocům neodmyslitelně patří vůně vánočního čaje, balení dárků, těšení se na pohádky, ale hlavně kouzelná vůně vánočního cukroví. Tradiční recepty se dědí po generace a v mnoha rodinách se stále peče dohromady, nebo si alespoň cukroví v rodině vyměňují. Podívejte se s námi na recepty na oblíbené sádlovky, husarské koláčky a medvědí tlapky.

Foto: Martin Siebert

Sádlovky

Článek

Sádlovky s důlkem plným marmelády

INGREDIENCE
170 g hladké mouky
150 g sádla
150 g moučkového cukru
60 g kakaa
Na ozdobu: marmeláda nebo mandle

POSTUP:

  1. Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme do druhého dne odpočinout.
  2. Z těsta tvarujeme malé kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Do středu každé kuličky uděláme obráceným koncem vařečky důlek (nebo vložíme oloupanou mandli).
  4. Plech vložíme do trouby předem vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 10 minut.
  5. Upečené sádlovky necháme vychladnout a pak plníme marmeládou.

Nejoblíbenější cukroví Josefa Maršálka

Vánoce

 Husarské koláčky plněné marmeládou

Foto: Martin Siebert

Husarské koláčky

INGREDIENCE
300 g hladké mouky
100 g ořechů
200 g másla
1 vanilkový cukr
2 žloutky
Na ozdobení:
150 g rybízového džemu
75 g moučkového cukru

POSTUP:

  1. V míse smícháme všechny sypké suroviny včetně ořechů.
  2. Přidáme nakrájené máslo. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme ho v chladničce odpočinout do druhého dne.
  3. Těsto rozkrájíme na čtvrtiny, z každé vyválíme váleček o průměru cca 2 cm a odkrajujeme asi 0,5cm kousky.
  4. Z nich tvarujeme kuličky, které pokládáme na plech vyložený papírem na pečení.
  5. Poté do nich vytlačíme koncem vařečky důlky.
  6. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 7 minut.
  7. Koláčky necháme vychladnout.
  8. Smícháme rybízovou marmeládu s moučkovým cukrem a plníme do důlků.

Biskupský chlebíček: recepty od Josefa Maršálka a Ivety Fabešové

Vánoce

Medvědí tlapky (Staročeské pracny)

Foto: Martin Siebert

Medvědí tlapky

INGREDIENCE
120 g vlašských ořechů
150 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
100 g másla
1 vejce
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1 lžička kakaa

POSTUP:

  1. Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout.
  2. Z těsta odkrajujeme kousky a prsty je vtlačujeme do formiček tak, aby uprostřed vznikl důlek.
  3. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 180 °C asi 8 minut.
  4. Upečené tlapky vyndáme, necháme chvilku zchladnout a ještě horké je vyklepneme z formiček a obalíme ve vanilkovém a moučkovém cukru.

Sněhová pusinka: Cukroví z bílků, které pro svou křehkost nikdy neomrzí

Vánoce

Recepty na vanilkové rohlíčky s ořechy a mandlemi

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky - pečení a moučníky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám