Hlavní obsah

Horké nápoje zahřejí a navodí tu pravou sváteční atmosféru

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po předvánočním shonu potřebujete na pár minut vypnout a odpočinout si? Pak spojte příjemné s užitečným. Doplňte tekutiny, prohřejte organismus a vychutnejte si pohodový okamžik s lahodnými, a přitom nevšedními horkými nápoji.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
Mulled Morgan
Suroviny: 30 ml Captain Morgan Original Spiced rum, 90 ml červeného vína (nejlépe Malbec nebo Cabernet), koření na svařené víno (hřebíček, skořice, badyán, citrónová či pomerančová kůra), 25 ml medu, pomerančová kůra a skořice na ozdobu
Postup: Smíchejte rum, červené víno, koření a med v hrnci. Prohřejte, aby se chutě a vůně smísily. Dejte ale pozor na to, aby se směs nevařila a alkohol se tak nevypařil. Servírujte v nahřáté sklenici, ozdobené pomerančovou kůrou a skořicovým dřívkem.
Hot coco bay
Suroviny: 50 ml Captain Morgan Original Spiced Gold, 50 ml likéru Baileys či vaječného likéru, 100 ml horké čokolády, 1 vanilkový lusk, šlehačka
Postup: Na slabém plameni nechte ohřát čokoládu a dochuťte ji semínky z vanilkového lusku. Připravte si vysoký hrnek a nalijte do něj vaječný likér a rum. Přidejte čokoládu, dozdobit můžete také šlehačkou. Drink lze dochutit i skořicí nebo strouhanou čokoládou.
Baileys Latte
Suroviny: 2 cl Baileys Original, 2,5 cl kávy espresso, 12,5 cl mléka
Postup: Do vysoké sklenice s napěněným mlékem pomalu přilijte espresso tak, abyste neporušili nadýchanou pěnu. Do caffè Latte přidejte smetanový likér, který se svými vanilkovo-čokoládovými tóny dokonale snoubí s chutí kávy. Drink dozdobte vločkami z hořké čokolády nebo kakaem.
Horký mléčný punč
Suroviny: 4 cl Božkov Speciál Mandlový, 1 cl skořicového sirupu, 10 cl mléka, 4 cl smetany, skořice/muškátový oříšek na posypání
Postup: Božkov Speciál Mandlový a sirup vlijte do sklenice a zalijte prohřátým mlékem se smetanou, případně můžete vše prohřát přímo ve sklenici pomocí páry z kávovaru. Ozdobte strouhaným muškátovým oříškem nebo mletou skořicí a servírujte.
Hot Whisky
Suroviny: 6 cl Johnnie Walker Black Label, 12 cl jablečného džusu (teplého), 1 ks celá skořice, 1 ks plátek citrónu, sušená jablka na ozdobu
Postup: Ohřátý jablečný džus smíchejte ve sklenici s whisky, přidejte plátek citrónu a celou skořici. Teplý džus nasaje kořenitou vůni skořice a svěží chuť citrónu.
Alžírská oáza
Suroviny: 4 cl Metropol Cherry, 1 dl červeného vína, 1dl pomerančového džusu, skořice, hřebíček
Postup: Všechny ingredience dejte do nádoby a svařte. Servírujte ve varné sklenici ozdobené kouskem skořice.
Pivní punč
Suroviny: 1 litr Litovel Červený pomeranč, 0,5 litru pomerančové šťávy (pomerančový nektar 50%), 0,25 litru silného extraktu čaje jablko–skořice, 0,25 litr likéru Griotka, 0,1 litru tuzemáku, 1 lžička koření na punč, pomeranč, koktejlová třešeň na ozdobu
Postup: Vše smíchejte a zahřejte (maximálně do teploty 60 °C), podle chuti ještě můžete dosladit vanilkovým cukrem a medem. Poté podávejte v nižších sklenicích, na jejich ozdobu můžete použít kousek pomeranče a koktejlovou třešeň.Pivní punč lze připravit i v nealko verzi, pokud místo alkoholického piva použijete Litovel Pomelo a vynecháte další alkohol.
Teplý štrúdl
Suroviny: 4 cl Dynybyl Staročeské Žitné, 15 cl jablečného džusu, celou nebo mletou skořici, lze doplnit i rozinky
Postup: Všechny ingredience ohřejte v konvičce, nebo přímo ve skle na horké nápoje, a nakonec doplňte skořicí.
Horký vaječný likér s kávovým sirupem
Suroviny na 4 porce: 100 ml vaječného likéru, 2 žloutky, 500 ml čerstvého mléka Kunín, 60 g hnědého cukru, kousek skořice, ½ vanilkového lusku, sirup, 1 lžíce rozpustné kávy, 3 lžíce cukru, 1 lžíce rumu, 150 ml vařící vody
Postup: V rendlíku povařte asi 5 minut mléko s rozkrojenou vanilkou a skořicí. Přiklopte poklicí a nechejte stát. Skořici vyndejte a z vanilky vyškrábněte zbylá zrníčka a vraťte je do mléka. Likér smíchejte se žloutky a cukrem do pěny. Potom do směsi postupně zašlehejte horké mléko a společně zahřejte na 80° C. V malém rendlíku rozpusťte cukr, zalijte vodou a nechejte rozvařit. Přimíchejte kávu, rum a pomalu svařte na sirupovitou konzistenci. Na dno varných sklenic nalijte lžičku sirupu, zalijte horkým likérem.
Punč provoněný vanilkou
Suroviny: 4 cl Božkov Vodky Vanilka, 15 cl horkého jablečného džusu
Postup: Vodku smíchejte s džusem, přidejte plátky limety, citrónu či pomeranče, a nakonec posypte skořicí.
Italská klasika po česku
Suroviny: Božkov Vaječný likér, Božkov Speciál mandlový, šlehačka
Postup: Smíchejte vaječný likér s mandlovým a dobře prohřejte. Ozdobte šlehačkou a servírujte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám