Hlavní obsah

Jak se správně starat o vánoční stromek v květináči

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V posledních letech si lidé oblíbili pořizování vánočních stromků v květináčích. Buď se těší, že jim vydrží i další Vánoce, nebo že ho po svátcích vrátí přírodě. Bohužel ale strom většinou brzy uhyne. Jak tomu předejít? Máme pro vás pár tipů na péči o jehličnany pěstované doma.

Lidé si oblíbili vánoční stromečky v květináčích, které ale do dalších svátků nevydrží. Jak o ně správně pečovat?Video: Novinky

 
Článek

Vánoční stromek v květináči: Jaký druh vybrat?

Nejdůležitější je hlavně zvolit si správný druh stromu. „V tomto případě bych doporučil jedině smrk stříbrný pichlavý, protože je odolnější než ostatní druhy jehličnanů,“ řekl Novinkám prodejce a pěstitel ze společnosti Abies Robert Šíma.

Smrk totiž pochází ze Skalistých hor ze západního pobřeží Spojených států amerických, kde jsou extrémní klimatické podmínky. Ty lze připodobnit k šoku z přesazení. „Kdybychom zvolili jedli nebo borovici, tak nastane problém z důvodu kůlovitých kořenů nebo šoku z přesazení. Mohly by uhynout,“ vysvětlil Šíma.

Teplota okolí: Postupná aklimatizace je zásadní

Je potřeba, aby si strom v květináči postupně zvykl na teplotu v zákazníkově domácnosti. Proto je vhodné ho dát nejprve do chladné místnosti, kde je teplota mezi pěti až deseti stupni, například do sklepa či garáže.

Teprve po několika dnech se může stromek přestěhovat do pokoje, kde je kolem 20 stupňů. „Nesmíme ho tam mít ale déle než týden, maximálně deset dní. Poté u něj totiž nastává proces probuzení, a když se pak dá najednou zase ven, tak umrzne,“ řekl pěstitel.

Zalévání stromku v květináči a zimování

Stromek je samozřejmě potřeba zalévat, ale nepřelévat. Po Vánocích ho přeneseme zpět do chladu a ponecháme až do jara v teplotě do pěti stupňů. Ven ho přemístíme až v období, kdy nehrozí ani pozdní mrazíky.

Abychom zvýšili šanci na přežití stromku, je lepší zakoupit takový, který nebyl přesazován, ale vypěstován přímo v květináči. „Ty za příkladného způsobu ošetření a při správné péči vydrží dlouho,“ radí odborník.

Foto: Novinky

Stromeček v květináči lidem většinou uhyne, nevydrží do dalšího roku.

Další možnosti: stromek umělý nebo z půjčovny

Také se roztrhl pytel s půjčovnami vánočních stromků, které vám za peníze stromeček na Vánoce rádi pronajmou. Člověk se pak nemusí starat o nic, jen si na internetu vybere stromeček, který chce. Firma vám ho přiveze a následně odveze. Některé dokonce slibují, že stromeček skutečně skončí zpátky v přírodě.

Hodně Čechů si ale raději koupí stromeček umělý. „Více než třetina Čechů bude mít na Vánoce umělý stromek. Nejprodávanější jsou stromečky o velikosti 180 cm až 210 cm. V posledních letech ale stoupá prodej malých stromků do 1 metru, které se prodávají včetně osvětlení,“ řekl mluvčí obchodního domu Tesco Václav Koukolíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám