Hlavní obsah

Tradiční hostina na Boží hod

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boží hod je svátkem, kdy se setkáváme s rodinou a přáteli, odpočíváme nebo si prostě užíváme volna. A k tomu dobré jídlo prostě patří. Zatímco Štědrý den je téměř exkluzivně vyhrazen kaprovi a bramborovému salátu, na Boží hod máme větší volnost. Tradičně se v tento den podává drůbež, ať už je to kuře, kachna nebo třeba perlička. Kde se tato tradice vzala a jak je možné si s ní pohrát dnes?

Foto: Profimedia.cz

Na Boží hod se tradičně podává drůbež.

Článek

Je dobře známé, že Vánoce se kryjí s pohanskými oslavami slunovratu. Slunce se znovu vrací po nejdelší noci v roce, proto byly tyto svátky pojímány jako očista těla i ducha. Všude hořely ohně, po dobu oslav se nemohly vykonávat těžké práce ani obchodovat nebo bojovat.

Také dnes je Boží hod vánoční především časem odpočinku, rodiny a přátelé se navštěvují a přejí si klid a mír, k tomu patří také sváteční jídlo. A proč právě drůbež? Na Boží hod se totiž připravovalo to nejlepší, co domácnost měla – a to byla právě často husa nebo kachna.

Pernatá drůbež se v Česku připravuje i na Štěpána, kuře nebo kachna se pekly k uctění tohoto světce.

Kuře: klasika, která nenudí

Kuře může na první pohled působit obyčejně, na druhou stranu ale platí, že má jemné, variabilní maso, které můžete upravit na mnoho způsobů. Takže se nemusíte bát, že by vás mohlo nudit.

Jeho zpracování je velmi jednoduché, zvládne jej připravit i začínající kuchař nebo kuchařka. Stačí jej potřít kořením a počkat, až se propeče. Můžete jej upéct třeba s citrónovou marinádou, v hořčičné omáčce nebo s mandlovou nádivkou.

Upéct krůtu stojí za to

Věděli jste, že krůta je po pštrosovi největším domestikovaným ptákem? „I kvůli tomu, jak je krůta velká, není její úprava tak jednoduchá jako u kuřete, ale pokud vytrváte a počkáte, až bude upečená, bude to určitě stát za to,“ radí Vít Morkus z Pražského řeznictví. Také proto, že její maso je všeobecně považováno za dietní a obsahuje mnoho vitamínů a minerálů: například důležitý vitamín B12 nebo D. Vyzkoušejte ji třeba v medovo-citrónové marinádě, díky ní maso zkřehne a nebude k propečení potřebovat tak dlouhou dobu.

Kachnu zvládne i začátečník

Kdo by neměl rád dozlatova upečenou kachničku? Začátečníci se kachny často bojí - upéct ji tak, aby byla vynikající, přitom není žádný problém. Trik spočívá v pomalém pečení, kachnu můžeme péct na nižší teplotu klidně pět nebo šest hodin. Pak se bude její maso krásně rozplývat na jazyku.

A jakou přílohu? „Asi nikdo si nedokáže představit kachnu bez zelí a dobrého bramborového či houskového knedlíku. Při pečení lze kromě cibule použít rovněž ovoce - hlavně jablka, hrušky, sušené švestky, pomeranče i rozinky. A jen na okraj - kachní pečínka se nemusí kořenit jen kmínem, báječná je i se šalvějí, čerstvým rozmarýnem a tymiánem či dalšími bylinami,” doporučuje Jiří Pospíšil, šéfkuchař pražského hotelu Villa Milada v Šáreckém údolí.

Na husu se nemá spěchat

Husa se chuťově i vizuálně podobá kachně, je však větší a také tučnější. Patří mezi svatomartinské delikatesy, ale udělat si ji můžeme samozřejmě i na Vánoce. Stejně jako u kachny i zde platí, že bychom na husu neměli spěchat a měli ji nechat pomalu péct – klidně až sedm hodin. Kromě klasiky se zelím ji můžeme upéct třeba s jablky nebo fíky, které na jih od nás dozrávají na podzim.

Pozapomenutá, ale vynikající perlička

Tento krásný pták býval dříve v Čechách velmi populární: perličku jsme mohli najít na každém druhém dvorku. Časem ale chov vymizel, a to je škoda.

„Maso perliček chuťově předčí kuře, je libové, obsahuje málo cholesterolu, zato ale velké množství bílkovin, vitamíny B, E a železo. Jedinou nevýhodou je to, že se hůře shání – v supermarketu ji nekoupíte, ale u nás v Pražském řeznictví pro vás máme perličky nachystané,“ dodává Vít Morkus. A jak na ni? Pokud máte z podzimu schované zamrazené nebo nasušené hříbky, neváhejte, maso perličky a houby se krásně doplňují.

Přinášíme vám několik receptů na tu nejlepší vánoční drůbež.

Pečená kachna
Suroviny: 2,5kg kachna, 1 jablko, 2 ks cibule, sůl, kmín, 1 lžíce sladké papriky, 2 lžíce medu, 1 dcl vody
Postup: Kachnu omyjeme a očistíme. Celou kachnu osolíme a posypeme kmínem. Do dutiny břišní vložíme jablko. Kachnu vložíme do pekáče, podlijeme vodou, přidáme oloupanou cibuli a přiklopíme poklicí. Pečeme na 150 °C cca 4 hodiny. Poté odkryjeme, smícháme med se sladkou paprikou. Celý povrch kachny směsí potíráme (podle potřeby podléváme) a dopékáme dozlatova ještě cca 1,5 hodiny. Na posledních 30 minut zvýšíme stupeň pečení na 180 °C.Servírujeme s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.
Perlička s citrónovou šťávou
Suroviny: 1 perlička, 1 citron, 3 snítky rozmarýnu, 1 řapík celeru, 1 hruška, 2 stroužky česneku, sůl, drcený kmín Omáčka: 4 ks cibule, 4 lžíce másla, 4 lžíce octa balzamico, 4 lžíce javorového sirupu, 1 dcl vývaru
Postup: Perličku omyjeme, osušíme a osolíme. Hrušku vložíme do dutiny břišní společně s česnekem, rozmarýnem a nakrájeným řapíkatým celerem. Párátkem otvor uzavřeme. Maso pokapeme citrónovou šťávou.Troubu rozehřejeme na 150 °C, zvolna pečeme pod pokličkou 45 minut, potom zvýšíme na 180 °C, pokračujeme v pečení další 60 minut, podléváme podle potřeby vodou, maso průběžně poléváme výpekem. Asi v polovině pečení maso otočíme, aby se propeklo dozlatova z obou stran.Omáčka: Na pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme oloupanou a rozčtvrcenou cibuli, za občasného míchání restujeme pod pokličkou asi 20 minut dozlatova. Podle potřeby zlehka podlijeme vývarem, přidáme balzamikový ocet, javorový sirup a dusíme dalších 15 minut do zhoustnutí. Perličku podáváme se šťouchaným bramborem.
Kachna na pomerančích (4 porce)
Suroviny: 1 kachna s vnitřnostmi (2 kg), 15 cl olivového oleje, 200 g pomerančů, 80 g cibule, 40 g cukru, sůl, 15 cl bílého vína, mletý pepř, 6 cl pomerančového likéru
Postup: Maso osolíme, okořeníme a opečeme na olivovém oleji. Cibuli drobně pokrájíme. Z poloviny pomerančů oloupeme kůru a vymačkáme šťávu. Do vyhřáté trouby vložíme kachnu, přidáme k ní vnitřnosti, cibuli, omytou, pokrájenou pomerančovou kůru i šťávu a upečeme téměř doměkka. Během tepelné úpravy ji podléváme bílým vínem.Kachnu naporcujeme, šťávu přecedíme, přidáme zbytek oloupaných, nakrájených pomerančů, přisladíme, dosolíme a ještě 10 minut dopékáme. Podáváme s vařenými brambory nebo krupicovými noky.Tip: Chuť šťávy zvýrazní pomerančový likér, jímž výpek zastříkneme před dokončením kachny.
Kachna po toskánsku (4 porce)
Suroviny: 1 kachna (2 kg), 120 g cibule, 20 g česneku, 1 mrkev, kousek celeru, 80 g rajčatového protlaku, sůl, pepř, čerstvé oregano i bazalka, 120 g čerstvých paprik (mix), 30 g černých oliv, 20 cl bílého vína, olivový olej
Postup: Kachnu osolíme, okořeníme posekanými čerstvými bylinkami a necháme odležet. Cibuli a kořenovou zeleninu drobně nakrájíme, opečeme v olivovém oleji s plátky česneku, přidáme rajčatový protlak a bílé víno.Cibulovým základem přelijeme kachnu a za častého podlévání pečeme asi 1 hodinu. Před koncem pak přidáme pokrájené papriky a olivy.Tip: Bílé víno by mělo být suché, ne sladké.
Kachna po staročesku (4 porce)
Suroviny: 1 kachna (asi 2 kg), sůl, kmín, mletý zázvor, 250 g cibule, 25 g hladké mouky
Postup: Kachnu okořeníme a osolíme, přidáme na čtvrtky pokrájenou cibuli a pečeme za stálého podlévání (a přelévání) asi hodinu. Měkkou vyjmeme a naporcujeme.Ze sebraného tuku a hladké mouky připravíme zásmažku, jíž výpek zahustíme, případně i lehce podlijeme. Šťávou přelijeme porce kachny, které podáváme s knedlíkem a červeným i bílým zelím.Tip: Kromě knedlíků lze pečínku podávat s malými bramboráčky, skvěle chutná také s lokšemi.
Pečená krůtí roláda
Suroviny: 500 g krůtích prsou, lžíce hrubozrnné hořčice, hrst šalvěje, 400 g anglické slaniny na plátky, 400 g růžičkové kapusty, 100 g anglické slaniny v celku, 400 g malých baby mrkviček, 150 g másla, 2 pomeranče, 2 lžíce koňaku, 200 g brusinek (kompot nebo marmeláda), 100 ml červeného vína, 2 lžíce cukru nebo medu (v případě brusinkové marmelády vynechte), špetka soli, špetka pepře
Postup: Krůtí prsa rozkrojíme tak, abychom vytvořili plát. Maso rozklepeme, osolíme a opepříme, potřeme hrubozrnnou hořčicí. Položíme na něj lístky šalvěje. Roládu stočíme a obalíme slaninou. Můžeme ji případně svázat provázkem.Maso dáme do pekáčku, lehce podlijeme vodou a dáme péct na 60 až 90 minut do trouby při 160 °C. Pečeme pomalu, aby bylo maso měkké. Zatímco se krůtí roláda peče, připravíme přílohu: glazované mrkvičky a kapustičky. Kapustičky očistíme a na 2 minuty dáme do horké vody, aby trochu změkly. Pak je zase přesuneme do ledové vody, zachovají si tím barvu.Rozehřejeme pánev, dáme na ni anglickou slaninu nakrájenou na kostičky a restujeme, dokud nezezlátne. Pak přidáme kapustičky, a ještě je orestujeme. Můžeme je také nechat asi 10 minut zapéct v troubě. Baby karotky zpěníme na másle, zalijeme šťávou ze dvou pomerančů a koňakem. Necháme je vydusit, osolíme, opepříme, opět můžeme nechat na chvíli dopéct v troubě, asi 10 minut.Vytáhneme roládu z trouby. Do výpeku dáme brusinky a červené víno. Pokud použijeme brusinkový kompot, přidáme cukr nebo med. Omáčku necháme zredukovat. Osolíme ji, opepříme a nalijeme do omáčníku. Roládu krájíme na plátky, podáváme s karotkami a kapustičkami a poléváme brusinkovou omáčkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám