Hlavní obsah

Vánoční pečení se špaldovou moukou

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špaldová mouka není v našem jídelníčku žádnou novinkou, spíše naopak. Špaldu pěstovali již naši předkové. Bohužel ve 20. století byla postupně nahrazována pšenicí ozimou, a to především z ekonomických důvodů. Pěstovat pšenici i její zpracování bylo totiž mnohem jednodušší. Po výživové stránce je ale mnohem zdravější špaldová mouka. Pečení s ní má ale svá specifika.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční perníčky

Článek

Špaldová mouka je oblíbená především pro svůj vysoký obsah bílkovin, vlákniny a minerálních látek. Vyznačuje se specifickou oříškovou chutí, která se skvěle vyjímá ve slaných a sladkých koláčích, buchtách, sušenkách a také ve vánočním cukroví, které s ní chutná doslova jako od (prapra)babičky.

V celozrnné verzi navíc obsahuje klíček a otruby. Otruby obsahují převážně minerální látky jako např. hořčík, zinek, železo a vlákninu. Vláknina pomáhá metabolizovat cukry, cholesterol a napomáhá s vyprazdňování střeva. Díky tomu, že otruby tělo déle tráví, pokrmy z celozrnné mouky zasytí na delší dobu. Proto, když pečeme z celozrnné mouky, stačí nám sníst pár kousků, kdežto u produktů z bílé mouky se člověk cítí většinou nedojedený. Klíček pak obsahuje vitamíny skupiny B, dále A, C, D a E a trávicí enzymy.

Celozrnná mouka je chuťově výraznější. Jelikož se ale chová při pečení malinko jinak, odborníci ji doporučují zařazovat postupně. Zprvu je vhodné smíchat celozrnnou mouku s hladkou moukou v poměru minimálně 30 % celozrnné mouky.

I špaldová mouka oproti pšeničné má svá specifika. Je o něco hustší. Těsto je tak hustší, těžší a méně nakyne. I zde je proto doporučováno zprvu mouku v receptech míchat. Pokud přidáme např. 30 % celozrnné mouky, která je namletá středně, získáme nadýchanější, lehčí těsto.

Špaldové vanilkové rohlíčky
Suroviny: 175 g másla, 50 g moučkového cukru, 215 g hladké špaldové mouky, 75 g mletých vlašských ořechů, špetka soliSměs na obalení: 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr
Postup: Do mísy nasypte mouku, cukr, ořechy a přidejte špetku soli. Přidejte na plátky nakrájené máslo a rukama nebo pomocí robotu vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové folie a uložte přes noc do lednice.Vyložte plech pečicím papírem a předehřejte troubu na 160 °C. Z těsta vyválejte váleček a nožem ho rozkrájejte na stejné díly podle toho, jak velké chcete mít rohlíčky. Z každého dílku rukama vytvarujte rohlíček. Rohlíčky klaďte s rozestupy na plech a poté pečte dorůžova.Ještě teplé rohlíčky obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Linecké cukroví ze špaldové mouky
Suroviny: 250 g špaldové mouky, 125 g změklého másla, 125 g moučkového cukru, 1 vejce, lžička strouhané citrónové kůry, lžička vanilkového extraktu, marmeláda na slepování
Postup: Mouku smíchejte s citrónovou kůrou. Máslo utřete s cukrem a postupně vmíchejte vejce a vanilkový extrakt. Do máslové směsi zapracujte mouku – vznikne vám hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové folie a uložte alespoň na hodinu do lednice.Vychladlé těsto vyválejte na pomoučené ploše a vykrajujte vámi vybrané tvary. Jednotlivé kousky cukroví klaďte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při teplotě 170 °C dorůžova, asi 3-5 minut, podle tloušťky těsta a velikosti cukroví. Vychladlé kousky slepujte marmeládou.
Medové perníčky z celozrnné špaldové mouky
Suroviny: 380 g celozrnné špaldové mouky, 130 g moučkového cukru, 3 lžíce medu, 1 lžička sody, 60 g rozpuštěného másla, 2 vejce, lžíce mletého koření: hřebíček, skořice, badyán, muškátový oříšek (nebo hotového perníkového koření), lžíce holandského kakaa, asi 50 ml mléka
Postup: Smíchejte mouku, sodu, cukr, koření a kakao. V jiné nádobě vyšlehejte máslo s medem a vejci. Propracujte obě části dohromady, pokud nebude těsto dostatečně vláčné, přidejte trochu mléka. Vypracujte hladké těsto a zabalené do potravinové folie ho uložte alespoň na hodinu do lednice.Uleželé těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše a vykrajujte z něj jednotlivé kousky. Ty klaďte na plech vyložený pečicím papírem s dostatečnými rozestupy. Pečte na 180 °C dozlatova. Vychladlé perníčky zdobte bílkovou pěnou.
Špaldová vánočka
Suroviny: 330 g hladké špaldové mouky, 60 g másla, 90 g cukru krupice, 2 žloutky + 1 vejce na potření, 170 ml mléka, špetka soli, ½ balíčku sušeného droždí, kůra z 1/2 citrónu, hrst rozinek, hrst nasekaných ořechů, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce rumu
Postup: Do mísy nasypte všechny suché ingredience kromě droždí a promíchejte. Doprostřed udělejte důlek a do něj vlijte teplé mléko a nasypte droždí. Nechte 10 min odstát. Přidejte zbylé suroviny a vypracujte hladké, pružné těsto. Na konci hnětení těsto vyklopte na pomoučenou plochu a ještě chvíli ho propracujte rukama. Těsto vložte do čisté nádoby, překryjte utěrkou a na teplém místě nechte 2 hodiny kynout.Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na 8 stejných dílů. Jeden z těchto dílů ještě rozdělte napůl. Ze 4 dílů vyválejte stejné válečky a upleťte cop ze 4 pramenů. Ten umístěte na pečicím papírem vyložený plech. Z dalších 3 dílů upleťte klasický cop a ten položte na základnu. 2 nejmenší díly zamotejte dokola a položte na vrch vánočky. Vánočku zpevněte špejlemi a nechte ještě 30 min kynout. Poté ji potřete vejcem a můžete ještě posypat ořechy.Vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Po 10 min pečení snižte teplotu na 150 °C a pečte přibližně 35 minut, nebo dokud vánočka není hotová. Hotovou vánočku nechte lehce vychladnout a než úplně vystydne, vyjměte špejle.
Jablečný koláč ze špaldové mouky
Suroviny: 125 g změklého másla, 150 g cukru krupice, 1 lžička skořice, 3 vejce, 1 lžíce medu, 250 ml mléka, 250 g špaldové mouky (nebo celozrnné špaldové mouky), špetka soli, 1 kypřicí prášek do perníku, 2 jablka
Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Jablka oloupejte, nakrájejte na měsíčky a zbavte jadřinců. Každý měsíček nakrájejte na několik plátků. Máslo utřete s cukrem a zašlehejte do něj skořici, med a vejce. Poté vmíchejte mléko. Mouku smíchejte se solí a kypřicím práškem a postupně ji vmíchejte do tekuté části. Formu na koláč o průměru asi 30 cm vyložte pečicím papírem a nalijte do ní těsto. Na těsto vyskládejte plátky jablek a mírně je do těsta vtlačte. Pečte asi 30-40 minut, nebo dokud není koláč hotový. To můžete vyzkoušet pomocí špejle.
Špaldové linecké sušenky
Suroviny: 300 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté, 200 g másla, 100 g agáve sirupu
Postup: Troubu předehřejte na 170 stupňů. Z mouky, másla a sirupu vypracujte těsto, které nechejte alespoň hodinu uležet v lednici. Těsto pak vyválejte na vále do příslušné tloušťky a vykrajujte sušenky. Vykrojené sušenky vložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut dozlatova. Nechejte vychladnout.
Zázvorové melasky
Suroviny: 250 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky, 100 g třtinového cukru, 50 g třtinové melasy, 90 g Bio kokosového oleje, 1 Bio čerstvé vejce, 1 kávová lžička jedlé sody, 2 kávové lžičky nastrouhaného zázvoru, 1/2 kávové lžičky skořice, 1/2 kávové lžičky mletého hřebíčku, špetka soli
Postup: V míse nejdříve smíchejte třtinový cukr a melasu s kokosovým olejem a vejcem. Poté po částech přidejte celozrnnou mouku, jedlou sodu, sůl a směs koření (zázvor, skořici a mletý hřebíček). Ze vzniklé směsi vytvořte pomocí lžíce kuličky o velikosti vlašského ořechu, které obalte v třtinovém cukru.Sušenky pečte v předehřáté troubě na plechu vyloženém pečicím papírem 10 minut při teplotě 180 °C. Po upečení nechte sušenky vychladnout přímo na plechu. Jsou dost křehké, ale postupně ztuhnou.
Jablečné hrudky z celozrnné mouky bez přidaného cukru
Suroviny: 250 g celozrnné špaldové mouky, 100 g mletých vlašských ořechů, 4 bílky, 1 nastrouhané jablko, 1 kávová lžička tekutého sladidla, 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje, hrst rozinek, špetka soli
Postup: Nejdříve vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Ve druhé míse smíchejte mouku, vlašské ořechy, rozinky. Poté přidejte nastrouhané jablko, slunečnicový olej, tekuté sladidlo a promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh. Kávovou lžičkou vytvořte hrudky, které umístěte na plech s pečicím papírem. Pečte na 170 °C asi 15 minut.
Kávové scones
Suroviny: 100 ml mléka, 1 vejce, lžička vanilkového extraktu, 250 g celozrnné pšeničné mouky, 60 g krupicového cukru, 1 a půl lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 1 lžíce mleté kávy, 100 g másla, 100 g čokoládových pecekPoleva: 3-4 lžíce moučkového cukru, 1-2 lžíce horké vody, lžička rozpustné kávy
Postup: V míse rozšlehejte vejce, mléko a vanilkový extrakt. Sypké ingredience dobře promíchejte, přidejte máslo a vypracujte drobenku. K té podle potřeby přilévejte našlehané mléko. Z těsta vytvořte placku o tloušťce 1 cm a rozdělte na 6-8 stejných trojúhelníků. Naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 200 °C a pečte asi 15 minut. Mezitím si připravte polevu. Smíchejte cukr, vodu a kávu. Dejte do sáčku a zdobte koláčky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám