Hlavní obsah

Na vánočním cukroví si mohou pochutnat i lidé s alergií na lepek

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro většinu alergiků citlivých na lepek jsou Vánoce plné dobrot na stole noční můrou. Dnes už si ale na voňavém cukroví mohou pochutnat i nemocní celiakií. Stačí si dát jen pozor při výběru kvalitní bezlepkové mouky.

Bezlepkové cukrovíVideo: Novinky

 
Článek

„Mouka pro celiaky musí být bezlepková, to znamená, že musí být z přirozeně bezlepkové suroviny a musí být zpracována tak, aby během procesu nedošlo ke kontaminaci. Mouka může být z pohanky, z nějaké luštěniny, jako je červená čočka, cizrna, hrách, kukuřice,“ řekla pro Novinky odbornice na biopotraviny Barbora Hernychová s tím, že lidé, kteří si chtějí upéct bezlepkové cukroví, by se měli držet odsvědčeného receptu.

Bezlepková mouka se totiž chová jinak než ta bílá. „Například nevykyne tolik, jak jsme zvyklí u bílé pšeničné mouky, protože kynutí má na svědomí právě lepek,“ říká odbornice.

Celiaci si připlatí

Všechny suroviny, které si alergici na lepek musí pro vánoční pečení pořídit, jsou ale dražší než klasické potraviny. Zatímco kilo vanilkových rohlíčků z pšeničné mouky stojí okolo 500 Kč, kilo bezlepkových rohlíčků vyjde i na 700 Kč.

„Nelze srovnávat konvenční bílou mouku, která je nabízena v akci v supermarketu za deset korun, a kvalitní poctivě vypěstovanou zpracovanou bezlepkovou mouku, která může stát dvakrát tolik,“ tvrdí expertka na zdravou výživu.

Kuchař do domu

„Dnes není výjimkou, že si lidé objednávají kuchaře nejen na vaření večeří, ale i na pečení cukroví. Péct bezlepkové cukroví je dnes zcela běžnou záležitostí i pro zákazníky, kteří celiakií netrpí,“ prozradil majitel Next Catering Aleš Kostínek s tím, že pečení by při zachování postupů a gramáže ingrediencí nemělo dělat nikomu problém.

Pohankové oříškové rohlíčky
Suroviny: 250 g pohankové mouky, 210 g másla, 70 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g mletých lískových oříšků, třtinový a vanilkový cukr na obalení
Postup: Všechny suroviny zpracujeme v těsto, které necháme odležet několik hodin. Z těsta pak vytvoříme válečky o průměru cca 3 cm, ze kterých odkrajujeme centimetrová kolečka, z nichž formujeme rohlíčky. Rohlíčky pečeme na 180 °C 15-20 minut. Ještě teplé obalujeme v cukru. Po třech dnech jsou vláčné a rozplývají se na jazyku.
Čokoládové sušenky z červené čočky
Suroviny: ½ hrnku změklého másla, 1 ½ hrnku mouky z červené čočky, ¾ hrnku třtinového cukru, 1 kávová lžička vanilky, ¼ kávové lžičky kypřícího prášku, špetka soli, 1 /8 kávové lžičky sody na pečení, 1 vejce, 1 hrnek čokoládových peciček
Postup: Předehřejeme si troubu na 175 °C, plech vyložíme pečicím papírem nebo silikonovou podložkou. Do mixéru vložíme máslo a cukr a mixujeme, dokud nevznikne pěna, asi 5 minut. Přidáme vejce a opět chvíli mixujeme, dokud se ingredience nespojí. Vmícháme vanilku. Přidáme polovinu rozpuštěné, ale vychladlé čokolády a opět mixujeme. Mouku, kypřicí prášek, sodu a sůl prosejeme a pomalu přimícháme do směsi. Až bude směs kompaktní, přimícháme zbytek čokoládových peciček. Nabereme si těsto a vytvoříme z něj kuličku, kterou mírně stlačíme. Takto připravené sušenky pečeme 8 až 10 minut. Před sundáním sušenek z plechu je necháme vychladnout.
Ovesno-ořechové kuličky
Suroviny: 160 g ovesných vloček jemných, 160 g změklého másla, 100 g vlašských ořechů, 3 lžíce třtinového cukru, 3 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, kokos strouhaný na obalení kuliček
Postup: Ovesné vločky a vlašské ořechy nahrubo rozmixujte. Ingredience vsypte do mísy, vše důkladně promíchejte a vypracujte hmotu, ze které utvořte kuličky. Nakonec obalte ve strouhaném kokosu. Obalené kuličky nechte v chladu ztuhnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám