Hlavní obsah

Jaké hodinky darovat pod stromeček

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodinky a další časoměřiče jsou desítky let jednou z nejspolehlivějších možností, jak vánočním dárkem potěšit své blízké. Loni se zdálo, že trh ovládnou nově nastupující chytré hodinky, ale neuplynul ani rok a všechno je jinak.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Chytrým hodinkám byla předpovídána velká budoucnost a mluvilo se o těžké ráně pro tradiční hodinářský průmysl. Jenže v říjnu publikovala analytická společnost IDC údaje, podle nichž se prodej chytrých hodinek snížil o 51,6 procenta. [celá zpráva]

Stále se sice musí počítat s tím, že ke konci roku uvedou výrobci na trh nové verze hodinek, ale vloni očekávaný masivní nárůst prodejů je minulostí. Dá se tak očekávat, že se spotřebitelé opět začnou obracet směrem k tradičním hodinkám.

A na výběr toho jen z letošních novinek budou mít opravdu dost, protože se urodily zajímavé kousky. Na rozdíl od chytrých hodinek, které jsou jakožto elektronika pouhým spotřebním zbožím, navíc budou mít nakupující v případě kvalitních mechanických hodinek i šanci, že vložené prostředky neztratí hodnotu rychlostí blesku.

Pojďme se podívat na pár nejzajímavějších a nejluxusnějších letošních počinů, které se hodí darovat v případě, že jste vyhráli ve sportce, nebo máte trochu našetřeno.

Začít nelze ničím jiným než blahopřáním legendě v podobě modelu Nautilus od Patek Philippe. Hodinky navržené slavným designérem Geraldem Gentou letos slaví 40. narozeniny a značka, která je považovaná za nejlepší v celém hodinářském světě, si k výročí nadělila dvě limitované edice.

Foto: Patek Philippe

Patek Philippe Nautilus, výroční edice 1976-2016.

Jednou je masivní chronograf s 49milimetrovým pouzdrem, druhou pak o něco decentnější klasický tříručičkový model. Obě edice mají pouzdro z platiny a modrý číselník s letopočtem 1976-2016 a s velkou číslovkou 40, což nemusí každému sedět, ale i tak se po hodinkách u sběratelů jen zaprášilo. A to i přes skoro třímiliónovou cenovku za tříručičkový model.

Zájem není překvapivý, stačí se na chvíli zastavit v pražském butiku značky a poslouchat. Každý druhý zákazník, který vejde dovnitř, se totiž ptá právě po modelu Nautilus, ideálně v oceli.

Vlnu zájmu vzbudila i značka Rolex, další přední hráč. Očekávaně totiž představila ocelovou verzi chronografu Daytona s keramickou lunetou. A je to stejná písnička jako u předchozí varianty – dlouhá čekací doba, a když už se k nim člověk dostane, může si vybírat ze zájemců, kteří si k základním cca 300 tisícům něco připlatí, jen aby hodinky měli hned.

Foto: Rolex

Ocelové Rolex Daytona s keramickou lunetou

Vyloženě úspěšný rok prožívá i japonské Seiko, které přišlo hned s několika modely, o nichž se jistojistě bude mluvit i za hezkých pár let.

Předně je třeba zmínit spolupráci s organizací PADI, což je největší základna potápěčů na světě. S jejím logem na číselníku tak vzniklo hned několik potápěčských hodinek.

Foto: Seiko (4x)

Credor FUGAKU Tourbillon

A pak už to je skvost za skvostem. Napřed první tourbillon uvedený pod značkou Credor v limitovaném počtu osmi kusů. Jeden vyjde na víc než 10 miliónů korun, ale i tak s odbytem jistě není problém.

Další lahůdkou je platinový model s hybridním Spring Drive strojkem s osmidenní rezervou chodu za 1,3 miliónu korun. Stejně jako u tourbillonu lze očekávat, že i tento strojek se objeví v o něco dostupnějších modelech.

Foto: Seiko

Nový model Grand Seiko se strojkem s osmidenní rezervou chodu

Když už jsme na začátku naťukli chytré hodinky, tak nelze nezmínit švýcarskou manufakturu H. Moser & Cie, která loni pobavila svými Alp Watch. Tedy hodinkami vzhledem kopírujícími Apple Watch, „jen“ s precizně zpracovaným mechanickým strojkem. [celá zpráva]

Foto: H. Moser & Cie

H. Moser & Cie Alp Watch v modré.

Jednalo se o limitovanou edici 50 kusů s cenovkou 660 tisíc korun. A všechny se velmi rychle prodaly. V Moseru proto přišli s další padesátkou, tentokrát ale s jejich jedinečným modrým číselníkem.

Krátký skok do světa nezávislých hodinářů. Nizozemští hodinářští bratři Grönefeldovi si jako vzpomínku na kostelní hodiny, které si pamatují z dětství, vytvořili hodinky s mechanismem remontoire. Ten se stará o zajištění rovnoměrné hnací síly pro oscilátor. Prostě zbytečnost, ale maximálně stylová, jak je u těchto věčně se smějících hodinářů standardem.

Foto: Grönefeld

Grönefeld 1941 Remontoire

Na závěr nikoliv náramkové hodiny, ale stolní. Hodiny Atmos od Jeager-LeCoultre fascinují svět už skoro 90 let. Jejich mechanismus totiž není třeba natahovat, strojek je poháněn kolísáním teploty okolního vzduchu. Zní to tak jednoduše, až to vypadá jako výmysl, což je možná důvod, proč jsou Atmosy tak populární.

Foto: Jeager-LeCoultre

Jeager-LeCoultre Atmos 568 od designéra Marca Newsona.

Tyto hodiny měly často velmi tradiční design odpovídající první polovině 20. století, takže třeba do moderního bytu nebo domu by si je každý nevybral. V roce 2008 ale značka začala spolupracovat s uznávaným designérem Marcem Newsonem a vzniklo několik moderních variací.

Letos je novinkou model s označením 568 a na rozdíl od předchozích verzí není limitovanou edicí. I přesto se jeho cena pohybuje kolem 700 tisíc korun. Tolik stojí třeba velmi slušné auto. Ale kdo potřebuje auto, když si může koupit hodiny...

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám