Hlavní obsah

Městská divadla pražská opět chystají vánoční festival

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V sobotu 3. prosince proběhne šestý ročník vánočního festivalu, který tradičně pořádají Městská divadla pražská (MDP). Brněnské HaDivadlo sehraje inscenaci Psaní Ježíškovi s Pavlem Liškou v hlavní roli, dále se představí mostecké Divadlo rozmanitostí a kladenský Lampion. Přehlídku tradičně uzavře domácí představení České Vánoce. Během celého dne hosty čeká velmi zajímavý program.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jeviště divadel ABC a Rokoko budou patřit vrcholným manažerům i klaunům. Stane se tak 12. ledna při premiéře hry Pavla Kohouta August August, august o zápasu krásného snu s neúprosnou realitou a o týden dříve při prvním uvedení moderní grotesky Urse Widmera nazvané Top Dogs o rekvalifikaci manažerů propuštěných z vysokých funkcí.

Titulní roli cirkusového klauna ve hře August August, august ztvární v Zajícově režii Zbigniew Kalina. "Můj hrdina je dítětem v dospělém těle. Reprezentuje vše, o co bychom neměli přijít, s čím bychom neměli ani v dospělém věku ztratit kontakt. To krásné a pozitivní z toho dětství si udržel," řekl. Další role ztvární například Jiří Schwarz, Vasil Fridrich, Daniela Choděrová a Stanislava Jachnická.

První novinkou sezóny však bude 5. listopadu v Rokoku současná švýcarská hra Urse Widmera. "Je postavena na paradoxu, kdy vrcholní manažeři, jejichž náplní práce bylo někoho stále vyhazovat, jsou nyní sami vyhozeni. V tréninkovém, a do jisté míry i psychoterapeutickém zařízení, se přeškolují a čekají na nové uplatnění," řekl režisér Petr Svojtka.

Ve Widmerově textu se objeví Henrieta Hornáčková, Dana Batulková, Lenka Zbranková, Zdeněk Vencl, Jiří Hána a další členové Městských divadel pražských.

Kohoutova hra byla poprvé uvedena v květnu 1967 na Vinohradech s Vlastimilem Brodským v titulní roli. Rok poté přišly v srpnu armády Varšavského paktu. A slovo srpen se skoro v každém jazyce překládá jako august, čímž vznikl dojem, že to je o sovětské okupaci. Dodnes se dočkala hra více než 120 uvedení na celém světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám