Hlavní obsah

Vánoční pečení pro kluky a holky

Novinky, Dana Sokolová

Vánoce se kvapem blíží a s ním i pečení cukroví. Pokud máte doma malé šikovné kuchtíky či cukráře, jistě oceníte recepty na jednoduché cukroví, které zvládnou děti vyrobit zcela samy. Vy si vezmete na starost jen obsluhu trouby.

Foto: Profimedia.cz

Pro děti bývá pečení velkou zábavou.

Článek
Medvídci s mandlí
Suroviny: 110 g hladké mouky, 20 g škrobu, špetka soli, 30 g javorového sirupu, 40 g medu, 30 g oleje, mandle
1. Troubu si předehřej na 160 stupňů.2. Ve větší míse smíchej hladkou mouku, škrob a špetku soli.3. V menší misce smíchej javorový sirup, med a olej.4. Tekutou směs nalij do větší mísy k mouce a vytvoř lepkavé těsto.5. Teď si připrav vál, váleček a plech s pečicím papírem. Protože těsto hodně lepí, je důležité ho rozválet mezi dvěma pečicími papíry. Utvoř placku asi 3 mm tenkou.6. Vezmi vykrajovátko ve tvaru medvídka, odstraň vrchní pečicí papír a vykrajuj po celé ploše medvídky.7. S pomocí špejle odstraň těsto kolem medvídků. Na pečicím papíře ti zůstanou jen vykrojení medvídci.8. Každému z nich pomocí špejle naznač oči a pusu a dej do paciček jednu mandli.9. Plech dej péct na prvních 10 minut na 160 stupňů, pak teplotu trouby sniž na 150 stupňů a peč dalších 10 minut.
Sušenkoví sněhuláci
Suroviny: 10 sušenek Oreo, bílá čokoládová poleva (ne čokoláda, ta stéká), oranžové bonbonky, černý fondán, špejle
Postup: 1. Bílou čokoládovou polevu si rozpusť ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě.2. Slepované sušenky opatrně rozlep. Pozor, aby se nepolámaly!3. Špejli namoč do bílé polevy a vtiskni naplocho do náplně na sušence, hned přilep druhou sušenku. Špejle tak budou krásně držet.4. Takto připravené sušenky namoč do bílé polevy, aby pokryla celou plochu.5. Do ještě nezaschlé polevy přilep oranžový bonbónek jako nos a malé kuličky z černého fondánu jako pusu a oči.6. Sněhuláky dej opatrně uschnout na kraj misky nebo zapíchnuté do kusu polystyrenu.
Marcipánové kuličky
Suroviny: 200 g pravého marcipánu, asi 20 mandlí, kakao na obalení
Postup: 1. Pokud máš mandle neoloupané (mají hnědou slupku), tak dej do mističky a zalij vroucí vodou.2. Nech je louhovat asi 10 minut, pak vodu slij a jednotlivé mandle svlékni z hnědé slupky.3. Marcipán rozděl na stejné části.4. Do každé zabal jednu mandličku, utvoř kuličku a obal ji v kakau.5. Hotové kuličky dej do papírového košíčku.
Kuličky ze sušeného ovoce
Suroviny: 1/2 hrnku ovesných vloček, 1/2 hrnku sušených datlí, 1/3 hrnku sušených brusinek, 1/3 hrnku mandlí, 2 lžíce strouhaného kokosu, javorový sirup
Postup: 1. Nejprve nasekej najemno datle, brusinky, mandle (v kutru).2. Tuto směs nasyp do misky a přidej ovesné vločky a strouhaný kokos.3. Vše smíchej, nakonec přidávej po lžících javorový sirup, aby vznikla hmota, ze které půjdou dělat kuličky.4. Ty vkládej do papírových košíčků a nech je proležet a ztuhnout.
Voňavé vánoční perníčky pro děti
Suroviny: Na perníčky: 250 g hladké mouky, 100 g medu, 60 g másla, 1 polévková lžíce kakaa, 1 vejce, 2 lžíce mléka, 1 špetka mletého hřebíčku, 1 špetka skořice, 1/2 lžičky jemné sody, 30 g strouhané pomerančové kůry Na bílou cukrovou polevu: 1 bílek, 200 g moučkového cukruNa ozdobu: lentilky
Mouku prosej a promíchej s kakaem, kořením a jedlou sodou. Přidej pomerančovou kůru a med, který sis předtím nahřál v mikrovlnce tak, aby byl tekutý. Přimíchej vejce, mléko a máslo. Vše propracuj v hladké těsto, které zabal do fólie a nechej v lednici nejlépe přes noc odpočinout.Těsto uválej tak, aby bylo asi 3 cm silné. Vykrajuj rozličné tvary. Peč v troubě vyhřáté na 170 °C 10 minut.Na polevu si nejprve důkladně prosej cukr. Bílek dej do větší misky a postupně přimíchávej po lžících cukr a důkladně utři. Poleva by měla být hustá.Perníčky ozdob lentilkami a s pomocí zdobicí tuby nebo sáčku polevou.TIP: Chcete své děti opravdu potěšit? Všechny mají rády barvy, tak jim přimíchejte do polevy různá potravinářská barviva. Perníčky budou hned veselejší!
Nepečené perníkové kuličky
Suroviny: 200 g kupovaných perníčků (na strouhání), 50 g strouhaného kokosu, 50 g vlašských ořechů, 50 g kandovaného ovoce, 100 g čokolády na vaření, 40 g marmelády
Postup: Perníčky nakrájej na malé kostičky. Část můžeš i nastrouhat, kuličky potom budou lépe držet. K perníčkům vmíchej strouhaný kokos, nasekané vlašské ořechy a kandované ovoce. Čokoládu rozpusť ve vodní lázni. Vlij ji do směsi a přimíchej marmeládu. Hmotu propracuj a rukama tvoř kuličky. Hotové obal v kokosu.
Vánoční vykrajované ořechové tvary
Suroviny: 40 dkg hladké bezlepkové mouky, 28 dkg rostlinného tuku, 14 dkg moučkového cukru, 14 dkg mletých vlašských ořechů, 1 žloutek Ořechový krém: 17 dkg mletých vlašských ořechů, 125 ml vařícího mléka, 17 dkg másla, 5 dkg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr
Postup:Zadělej na těsto, nech ho v chladu odležet, nejlépe přes noc. Těsto vyválej tak na stéblo silné, vykrajuj různé tvary a peč v troubě na 180 °C.Slepuj je různými náplněmi dle chuti (džem, máslový krém, ořechový krém, apod.). Polij čokoládou.Na ořechový krém spař vlašské ořechy horkým mlékem, promíchej a nechej vychladnout. Utři máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem a postupně přidávej po lžičkách směs ořechů.

Tu pravou vánoční atmosféru si můžete během pečení s dětmi dotvořit i pravým vánočním punčem bez alkoholu.

Dětský nealkoholický punč se skořicí a badyánem
Suroviny: 3 lžíce pomerančové šťávy, 150 ml pomerančového džusu, 150 ml jablečného džusu, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 sáček punčového koření, 100 ml vody, 1 jablko, 1 pomeranč, 1 badyán, 1 celá skořice
Postup: Do hrnce nalij pomerančovou i citrónovou šťávu, oba džusy, vodu a vše přiveď k varu. Pro lepší chuť přidej badyán a skořici. Jakmile se začne směs vařit, ochuť ji punčovým kořením. Jablko nakrájej na malé kousky a pomeranč na plátky. Vše přidej do hrnce, přikryj pokličkou a vař 10 minut. Hotový punč nalij do sklenic a můžeš podávat.
Foto: archív firem

Zleva:

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám