Hlavní obsah

Opilost na vánočním večírku? Hrozí ztráta respektu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční večírky jsou v plném proudu. Někdy jde o komorní setkání s cukrovím, jindy o velké akce. Společná je pak konzumace alkoholu zpravidla na náklady zaměstnavatele. Vánoční večírky mají přispět k utužení pracovních a přátelských vztahů, k dobré náladě a navodit atmosféru. Ve většině případů se to povede, někdy ale ne. A tak se není co divit, že 43 procent zaměstnanců se již někdy na vánočním večírku opilo, devět procent si na to dokonce ani nepamatuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Že pro ně takový večírek pak skončil ztrátou respektu v očích podřízených, je téměř jisté. Vyplývá to z průzkumu Fóra Pij s rozumem, který má Právo k dispozici.

„Historky z vánočního večírku pak ještě několik dní rozjitřují atmosféru v kolektivu,“ sdělila Právu Natálie Sedláčková z Oglivy Public Relations. Dodala, že pod vlivem neodpovědné konzumace alkoholu se před kolegy ztrapnila až pětina zaměstnanců, dalších jedenáct procent si na své trapasy raději nevzpomíná.

Pokud v hledáčku posměchu stojí opilý nadřízený, je to podle ní ještě horší. „To že takzvaně přebral, může snížit jeho autoritu až u 43 procent zaměstnanců,“ uvedla Sedláčková. Soudí, že každý by měl znát svou míru, ale to se mnohdy právě při vánočním večírku poruší.

Ke Štědrému dni patří většinou i alkohol

Podle stejného výzkumu bude v šedesáti procentech českých domácností ke Štědrému dni patřit alkohol. Třetina vypije jednu skleničku, další třetina dotázaných uvedla, že vypije dvě až tři skleničky a pětina sdělila, že na Štědrý den abstinuje. Téměř pětina rodičů nechá o Vánocích pít alkohol i děti. Z toho devět procent jen symbolicky a devět procent v závislosti na věku dítěte. Dvě procenta to vnímají jako výjimečnou událost.

Na silvestra 35 procent rodičů věří, že se jejich děti budou chovat rozumně, pětina rodičů bude mít své děti pod kontrolou. Třetina dětí a mladistvých ale předpokládá, že bude o silvestru pít alkoholické nápoje, většinou šampaňské (49 procent) nebo pivo (24 procent) či lihoviny (21 procent). Jen sedm procent mladých předpokládá, že ani na silvestra pít alkohol nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám