Bezlepkové linecké cukroví
Linecké cukroví, ilustrační foto

Linecké cukroví, ilustrační foto

FOTO: Profimedia.cz

Suroviny: 250 g bezlepkové mouky (například značka Orgran, seženete v Bio Fresh Food), 120 g másla, 120 g mletého cukru, 1 celé vajíčko, 2 vanilkové cukry, 1 čajová lžička prášku do pečiva
Postup: Přísady na pečení musí být pokojové teploty. Všechny smícháme v těsto a dáme do lednice minimálně na hodinu odpočinout. Těsto rozválíme na moukou vysypané podložce. Vykrájená linecká kolečka skládáme na vymazaný plech. Pečeme dozlatova v rozehřáté troubě na 170 stupňů. Upečené kousky cukroví necháme na plechu nejdříve vychladnout, aby se nám nerozpadly. Poté můžeme linecká kolečka slepovat marmeládou či čokoládovou pomazánkou.
Bezlepkové vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky, ilustrační foto

Vanilkové rohlíčky, ilustrační foto

FOTO: Profimedia.cz

Suroviny: 190 g bezlepkové mouky, 50 g kukuřičné mouky hladké, 50 g cukru moučka, 160 g másla, 100 g mletých ořechů, 1 žloutek
Na obalení: 1 cukr moučka smíchaný s vanilkovým cukrem a bio vanilkou
Postup: Suché suroviny promícháme, přidáme změklý tuk a vejce. Dobře prohněteme a necháme odležet asi hodinu v chladu. Z těsta tvarujeme rohlíčky tradičním způsobem a pokládáme na vysypaný plech. Pečeme při teplotě asi 170 °C do zrůžovění. Z plechu rohlíčky sundáváme až po krátké chvíli a ještě za tepla obalujeme ve směsi cukru s bio vanilkou.
Bezlepkové perníčky
Bezlepkové perníčky, ilustrační foto

Bezlepkové perníčky, ilustrační foto

FOTO: Klára Fischleinová, Novinky

Suroviny: 500 g bezlepkové mouky, 4 lžíce bezlepkové mouky samostatně, 190 g mletého cukru, 1/2 másla na pečení, 125 g medu, 1 polévková lžíce prášku do pečiva, 3 celá vejce, 3/4 polévkové lžíce mleté skořice, 3/4 polévkové lžíce perníkového koření.
Na polevu
: 1 bílek, citronová šťáva, 150 g moučkového cukru
Postup: Všechny přísady na perníčky připravíme do velké mísy. Začneme vypracovávat těsto, nakonec přidáme výše samostatně zmíněné 4 lžíce mouky a těsto dopracujeme. Takto hotové těsto dáme odležet do lednice (ne déle než 30 minut, těsto by se začalo roztékat). Na pomoučené podložce vyválíme těsto a vykrajujeme libovolné tvary. Skládáme na plech, vyložený pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů.
Bezlepkové paleo perníčky
Paleo perníčky

Paleo perníčky

FOTO: Jana Černá, Zásadně Zdravě (3x)

Suroviny: 175 g mandlí (namočených na 4 hodiny do vody), 100 g javorového sirupu, 1 lžíce kokosového mléka (nejlépe značky AROY-D, který je bez chemie), vejce, 40 g másla, ½ lžičky prášku do pečiva, 2 lusky vanilky, mandle na zdobení (namočené alespoň na 4 hodiny do vody a oloupané), 1 lžíce směsi.
Na koření: 1/4 lžičky muškátového oříšku, 1/2 lžičky kardamomu, 10 hřebíčků, 1 lžička čerstvého zázvoru, 1 lžička skořice
Postup: Mandle slijte a nechte je dobře okapat, nastrouhejte si na jemno zázvor, v hmoždíři utlučte hřebíček a smíchejte koření. Dejte je do robotu spolu s práškem do pečiva a rozmixujte do hladka. Přilijte javorový sirup, kokosové mléko, přidejte máslo, zrníčka z vanilkových lusků a lžíci koření. Znovu dobře rozmixujte. Jemný krém dejte do trezírovacího cukrářského sáčku. Na plech na pečicí papír namalujte perníčky kulaté nebo různých tvarů a pečte cca 13 minut do zlatova.
Bezlepkové vánoční pralinky
Vánoční pralinky

Vánoční pralinky

FOTO: Lifefood

Suroviny: 250 g mandlí, 100 g datlí, 50 g sirupu z agáve, 2 lžíce kakaa, 2 lžičky skořice nebo perníkového koření, 4 lžíce pomerančového džusu
Postup: Smíchejte všechny ingredience a udělejte z nich malé kuličky. Obalte je dle své chuti - v kakau, nadrceném kokosu nebo oříškách. Poté vložte pralinky do ledničky, aby držely konzistenci.
Bezlepkové medvědí tlapky
Medvědí tlapky, ilustrační foto

Medvědí tlapky, ilustrační foto

FOTO: Profimedia.cz

Suroviny: 100 g cukru krupice, 200 g mletých oříšků, 200 g tuku, 250 g bezlepkové mouky, 3 vaječné žloutky, moučkový cukr, bio citrónová kůra
Postup: Ve velké míse smícháme změklé máslo, krupicový cukr, tři žloutky, mleté oříšky, bio citrónovou kůru a nakonec přidáme prosátou bezlepkovou mouku. Vypracované těsto zlehka natlačíme do nevymazaných formiček a pečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů celsia. Hotové medvědí tlapky obalujeme v moučkovém cukru.
Bezlepková vánoční štola
Vánoční štola, ilustrační foto

Vánoční štola, ilustrační foto

FOTO: Profimedia.cz

Suroviny: 450 g bezlepkové mouky, 1 prášek do pečiva, 250 g tvarohu, 2 vejce, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, sůl, 125 g másla na pečení, nasekané mandle, rozinky, kandované ovce apod. v celkovém množství 300 g
Postup: Bezlepkovou mouku smícháme s kypřicím práškem, cukrem a nasekanými mandlemi, celými rozinkami a kandovaným ovocem (je možné přidat oříšky nebo čokoládu dle chuti). Přidáme vejce, tvaroh a máslo. Z vypracovaného těsta tvarujeme štolu. Štolu můžeme péct na plechu či v tzv. srnčím hřbetu. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů, přibližně hodinu. Po upečení štolu potíráme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.
Zázvorový likér
Zázvorový likér na štědrovečerní tabuli nahradí vaječný koňak

Zázvorový likér můžete vyrobit místo vaječného koňaku. Konzumujte jej však s rozumem.

Suroviny: 500 g kořene zázvoru, 5 citronů, 150 ml kvalitní vodky (Finlandia, Absolut), 10 lžic medu
Postup: Oloupejte zázvor, okrájejte slupku citrónu. Odšťavte zázvor a citróny zvlášť do odlišných sklenic. Zázvorovou šťávu, citronovou šťávu a vodku smíchejte v poměru 1 : 1 : 1 a doslaďte medem. Med určitě použijte tekutý, aby se lépe a dobře rozmíchal. Likér dobře promíchejte a nalijte do lahvičky.
Poznámka: Likér nemusíte skladovat v lednici. Doba trvanlivosti je minimálně 6 měsíců a usazený „zázvorový kal“ není na závadu. Doporučená dávka je zhruba jeden panák denně.
Bezlepkové čokoládovo-cuketové raw řezy s lískovými oříšky
Čokoládovo-cuketové raw řezy s lískovými oříšky

Čokoládovo-cuketové raw řezy s lískovými oříšky

Suroviny: Na korpus: 150 g mandlí (namočených alespoň na 4 hodiny ve vodě), 60 g lískových oříšků, 3 lžíce medu, 1 vanilkový lusk.
Na náplň: 200 g kakaové hmoty (seženete např. v Country Life), 50 g kakaového másla, 100 ml kokosového mléka bez chemie, 100 ml medu (sirupu z agáve), 2 lžíce mandlového másla, 1 vanilkový lusk, 1 menší cuketu, 30 g lískových ořechů, špetku himálajské soli
Postup: Do většího hrnce nalijte 1,5 litru vody, přiveďte k varu a stáhněte teplotu na střední stupeň. Na struhadle nebo v robotu nastrouhejte kakaovou hmotu a kakaové máslo. Vysypte do mísy z varného skla nebo kovu. Mísu dejte na hrnec s horkou vodou a za pomalého míchání kakaové produkty rozpusťte. Mandle sceďte a nechte okapat. Plech o velikosti 30×20 cm s vyšším okrajem vyložte potravinovou folií, řezy pak půjdou lépe ven. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka. Na robotu rozmixujte všechny ořechy zvlášť a v míse je promíchejte spolu s medem a vanilkovými zrníčky. Natlačte na dno plechu a pěkně udusejte. Dejte do ledničky. Do rozpuštěné čokolády přilijte a vmíchejte kokosové mléko, sirup, mandlové máslo i sůl. Nastrouhejte si cuketu na hrubším struhadle, vymačkejte z ní vodu a přidejte ke zbytku. Vše rozmixujte do hladka, aby vám vznikl jednolitý krém. Na hrubo si nasekejte lískové ořechy. Vyndejte korpus z ledničky, nalijte na něj čokoládovou náplň, sklepejte a zatřeste s formou, aby byl povrch hladký, posypte ořechy a nechte vychladit alespoň dvě hodiny.