Hlavní obsah

Jak si udržet linii přes Vánoce

Novinky, ema

Období vánočních svátků se nese ve znamení cukroví, smažených a tučných pochoutek, zkrátka dobrého, ale kalorického jídla a pití. Ke konci roku tak často povolují i ti, kteří jinak dodržují zdravý a vyvážený jídelníček a pestrou dietní stravu. Odborníci říkají, že udržet si štíhlou linii neznamená, že by se největší dietáři měli vyhnout mlsání vánočního cukroví.

Foto: Profimedia.cz

Zůstat štíhlá a fit na Vánoce není tabu.

Článek

Vhodné je během vánočních svátků dietu poupravit tak, aby si člověk našel vhodnou alternativu stravování s ohledem na udržení váhy. Jedině tak si lze svátky užít doopravdy v klidu a v pohodě, bez odpírání a úmorných chutí.

Hrst cukroví linii neublíží

„Zásadní je pravidelnost a důležité je nezanedbávat snídaně. To platí po celý rok, ovšem o Vánocích dvojnásob. Jezte menší porce, sacharidy však jen dopoledne. Odpoledne je pak čas na bílkoviny a zeleninu,“ radí Nikol Hložková, nutriční terapeutka dietního programu It´s my life.

Pokud jste si mysleli, že budete muset mísy s lákavými vánočními dobrotami obcházet obloukem, pak vězte, že to není třeba. Nikol Hložková říká, že cukroví lze bez výčitek mlsat k snídani. Linii neublíží takové množství, které se vejde do hrsti.

Zdravé vánoční vaření

„Místo smažení ve fritéze stačí dát obalenou rybu nebo řízek na plech potřený olejem a připravit je v troubě. Do bramborového salátu přidejte místo majonézy bílý jogurt. Kdo drží nízkosacharidovou dietu, může dát do salátu místo brambor lilek nebo cuketu.“

Dalším lákadlem je alkohol. „Tvrdý alkohol doporučuji vynechat. Nejenže je kalorický, ale nepříznivě ovlivňuje průběh diety i naši vůli,“ říká Hložková a alternativně doporučuje vinný střik.

„Pokud se nechcete vzdát klasického smažení, místo rostlinného oleje a másla použijte raději sádlo. Je to ´menší zlo´," říká Blanka Szabó, odbornice na zdravé stravování z PestryJidelnicek.cz. Sádlo má vysoký kouřový bod, a proto při smažení nevznikají nebezpečné transmastné kyseliny, které způsobují například ucpání cév, jako při přepalování másla a rostlinného tuku.

Je nutné dodržovat pitný režim - i o vánočních svátcích nezapomínejme, že je pro tělo důležité vypít až tři litry čisté vody. „Základem je samozřejmě pohyb - volno o svátcích přímo vybízí k aktivnímu odpočinku,” doporučuje Blanka Szabó.

Tipy na zdravou vánoční večeři - Tradiční rybí polévka

Ryby v Česku stále konzumujeme málo, proto si na ní dejte obzvláště záležet. Nepoužívejte však příliš tuku a určitě nezahušťujte moukou.

„Jako alternativa poslouží například chlebová střídka, případně nechte polévku řidší jen jako vývar. Zároveň dejte pozor na přemíru soli,” upozorňuje Blanka Szabó.

Foto: Profimedia.cz

Místo tradiční hustné rybí polévky uvařte raději voňavý vývar.

Pečená ryba s odlehčeným bramborovým salátem

Tradiční „štědré večeře“ se rozhodně vzdávat nemusíte. Jen oblíbeného kapra připravte „přírodně“ pečením nebo vařením v páře, okořeňte kmínem, pepřem a tymiánem a na závěr zakápněte citronem.

Pokud vám kapří maso nechutná nebo neradi lovíte kosti, nahraďte jej lososem. Je bohatý na omega 3 mastné kyseliny, které jsou našemu zdraví velmi prospěšné. Poděkuje vám nejenom příjemný pocit v břiše, ale i čisté svědomí, že štíhlou linii lze udržet i o vánočních svátcích.

Foto: Profimedia.cz

Pokud vám kapr nechutná, vyměňte jej třeba za lososa.

Reklama

Výběr článků

Načítám