Hlavní obsah

Vánoce budou pravděpodobně opět na blátě

Novinky, Aneta Beková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do vánočních svátků zbývá ještě víc než měsíc, velká zima a sníh se ale nejspíš opět neobjeví. Bílé Vánoce se v Česku za poslední roky staly téměř raritou.

Foto: Petr Horník, Právo

Pranostika praví: Na Adama a Evu čekej oblevu.

Článek

Pět týdnů před Vánoci nebývají výhledy počasí na konec prosince příliš přesné, první prognózy ale nevypadají pro milovníky zimy příznivě. „Zatím se můžeme řídit jenom klimatologickými modely, a ty naznačují, že prosinec bude opět teplotně nadprůměrný,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

V Česku se podle meteoroložky potvrzuje pranostika „Na Adama a Evu čekej oblevu,“ protože se k nám dostává teplý vzduch ze západu. „Nic ale není dané, Vánoce mohou být na blátě, ale nakonec mohou být i bílé,“ zdůraznila Honsová. Zavzpomínala na rok 2012, kdy ani pět dní před Štědrým dnem nebylo jisté, jaké bude počasí.

Za poslední roky se odpolední teploty o Štědrém dni na stanici Praha-Libuš pohybovaly kolem sedmi stupňů Celsia. Pouze v roce 2010 byl jeden stupeň, o dva roky později dosáhla teplota 12 stupňů. „Bílé Vánoce byly od roku 1971 pouze v letech 1981, 1986, 1994, 1996, 1999, 2000, 2001 a 2003,“ dodala Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám