Hlavní obsah

Stříbrná neděle žádnou nákupní horečku nepřinesla

Právo, Ivan Blažek, Miroslav Homola, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je tady už to pravé vánoční šílenství? Asi ještě ne. Víkend ve znamení stříbrné neděle sice zaplnil obchodní centra, o nějakém honu za dárky se ale mluvit nedalo.

Foto: ČTK/AP

Vánoční nákupy

Článek

Je sobota odpoledne, hypermarket Tesco na plzeňských Borských polích. Člověk obtěžkaný pořádným balíkem, to je tady skoro vzácnost. „Vánoce jsou za více než deset dní, času dost,“ mávne rukou muž, který právě vychází z místního Datartu. S prázdnou, ruce v kapsách. „Chci ženu překvapit kávovarem, ale tady jsem byl akorát okouknout ceny, abych měl srovnání s internetem,“ prozrazuje. Do Plzně přijel z Domažlic, zaparkovat mohl celkem bez potíží, místa byla obsazená tak z osmdesáti procent.

Zpět do elektra. Ani prázdno, ani tlačenice. Zákazníci okukují hlavně tablety, chytré telefony, notebooky. A pánové postávají u televizí – jasně, kde jinde by mohli sledovat semifinále mistrovství světa ve florbalu na tolika obrazovkách najednou. Ještě pohled do nákupních košíků. Převládají drobnosti. Digihra s maxipsem Fíkem, sluchátka, mixér, cédéčka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jdeme dál obchodní pasáží. Butiky zejí povětšinou prázdnotou, lepší je to třeba v pobočkách mobilních operátorů.

Teď se přesuneme asi o tři kilometry, do samotného středu Plzně. Tady to jinak žije. Vánoční trhy na náměstí Republiky praskají ve švech. Bez nadsázky. Desítky stánků, téměř u každého fronta. A kolem korzují další stovky lidí. „Trhy, to je sázka na jistotu,“ míní mladík u stánku s občerstvením. „Co pořídím? Nevím, dám si dva tři svařáky, a hned bude inspirace.“ Jeho přítelkyně je konkrétnější: „Máma je blázen do keramiky, támhle už mám vyhlídnuté nějaké hrnečky.“

V centru Plzně byla o víkendu otevřená i řada kamenných obchodů, souboj s trhovci o zákazníky ale prohrávaly.

To obyvatelé Brna a okolí už během nedělního dopoledne zaplnili gigantická parkoviště pro více než 4000 aut největšího nákupního centra v zemi Olympia u Modřic. O množství kupujících svědčil fakt, že tentokrát se využívalo i patrové parkoviště na severním konci komplexu, které jindy zeje prázdnotou. Nakupovaly se především potraviny, většina návštěvníků však přišla především za rozzářenou atmosférou svátečně vyzdobených nákupních ulic pod střechou.

Nejčastěji se zde kupovaly především drobnosti, jako kožené doplňky, obaly na telefony či jiná elektronická zařízení, na odbyt šly i ručníky či osušky s vyšitým jménem budoucího obdarovaného. „Venku je hnusně, a tak jsme se přišli trochu projít a něco drobného nakoupíme,“ charakterizoval zřejmě nejčastější důvod návštěvy o stříbrné neděli Karol Roháč, který přijel z Břeclavska.

Stovky lidí vyrazily o stříbrné neděli na nákupy také v Ústí nad Labem do obchodního centra Forum. Na krytých parkovištích obchodního domu mnoho volných míst nezbývalo, dorazilo daleko více lidí než v běžnou neděli.

„Chci dceři koupit pod stromeček tablet, je to její největší přání,“ řekla jedna z nakupujících žen. Zvýšený zájem o mobily, tablety, televize i elektroniku pro domácnost potvrdili prodavači elektroprodejny. Lidé také poměrně dost nakupovali knihy. „Knížky kupuji vždy všem členům rodiny, bývá to nejlepší dárek,“ řekla Právu paní Květa z Ústí.

V obchodech s oblečením šly na odbyt zejména sportovní oděvy, například lyžařské bundy.

Naopak plno nebylo v supermarketech s potravinami v obchodních centrech. Fronty se u pokladen po poledni netvořily. Podle nakupujících větší nákup potravin chystají až před Štědrým dnem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám