Hlavní obsah

Jak vznikají tradiční skleněné vánoční ozdoby

Novinky, das

Dekorace v podobě pestrých a různorodých ozdob dotvářejí celkový sváteční dojem a umocňují kouzlo Vánoc. Ne každý si ale umí představit, jak takové ozdoby vznikají, zvlášť ty netradičních tvarů.

Foto: archiv Irisa (4x)

Vyfouklé ozdoby

Článek

Ve většině případů se totiž ozdoby vyrábějí ručně, alespoň tedy pokud jde o české skleněné ozdoby, které se vyrábí například na Moravě ve Vsetíně.

„Originální skleněné vánoční ozdoby jsou dílem zručných pracovnic, které pracují s otevřeným ohněm, nahřívají baňky na příslušnou teplotu a vyfukují vánoční ozdoby. Vyfouknout ozdobu není vůbec lehké, protože naučit se je správně vyfouknout, trvá řadu měsíců a dalších několik let pak představuje období, kdy se naučí pracovnice vyfouknout příslušné množství ozdob,“ vysvětluje Vlastimil Juřička ze společnosti Irisa.

Jak vznikají netradiční tvary ozdob

Výroba vánočních ozdob začíná trubičkou a foukáním. Skleněná trubička se nahřeje nad přímým plamenem a následuje už samotné vyfouknutí ozdoby.

„Pakliže je třeba vytvořit ozdobu netradičního tvaru nebo figurku, vyfukuje se vždy do forem. Ty se skládají ze dvou částí, připomínají formičky na vánoční pracny. Mezi ně se vloží nahřátá baňka a dále je ozdoba vyfouknuta do požadovaného tvaru. Tento styl foukání je asi nejtěžší, pracovnice musí správně odhadnout, jakou silou fouknout, aby dosáhla požadovaného tvaru ozdoby,“ popisuje náročný proces Vlastimil Juřička.

Foto: archiv Irisa

Vyfukování ozdob

Průhlednou nebo zrcadlovou ozdobu?

Každý z nás má v oblibě jiný typ ozdob. Někdo miluje průhledné ozdoby, přes které se může dokonce i dívat, jiní zase dávají přednost ozdobám se zrcadlovým efektem, díky němuž se v nich vše odráží. A právě zrcadlový efekt je zdá se nejoblíbenější.

Převážná část ozdob prochází procesem stříbření, kterým se uvnitř vytvoří zrcadlový efekt, kdy pak po smáčení v barvě zůstává barva krásně plná, a ozdoba je neprůhledná.

Foto: archiv Irisa

Malování ozdob

Lákavé třpytivé dekorace

Na samotné ozdobě je pak vedle jejího tvaru a barev zajímavý i dekor. Hlavně nejrůznější třpytivé motivy od ornamentů, přes hvězdičky až po sněhové vločky.

„Při dekoraci se pracuje se skleněnými, stříbrnými, nebo různě barevnými posypy. Pomocí jednoduchého nástroje připomínajícího dutou tužku, naplněného speciálním lepidlem, se na ozdoby malují nejrůznější vzory. Poté jsou ozdoby zasypány třpytivou směsí, která díky užití speciálního lepidla snadno přilne,“ dodává Juřička.

Foto: archiv Irisa

Dekorace ozdob

Jako poslední přichází na řadu samotné odstranění pomocné trubičky, která byla součástí ozdoby od začátku výroby a sloužila pro snazší manipulaci. V závěru prací je pomocná trubička odříznuta a na její místo je nasazen kovový věšáček, správně nazývaný záponka, který nám pak bude sloužit pro háčky a umožní zavěšení ozdoby na vánoční stromek.

Ačkoliv to není jednoduchá činnost, během osmihodinové pracovní doby jeden člověk vyfoukne 500 a více ozdob.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánočním ozdobám letos dominuje elegance

Zimní svět fantazie a vánočních nálad můžete zažít ve Vizovicích na Zlínsku. Vánoční ozdoby pro letošní svátky vystavuje v předzámčí vizovického zámku...

Výběr článků

Načítám