Hlavní obsah

Vánoční hvězda navodí sváteční atmosféru

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokdo ví, že domovskou zemí vánoční hvězdy je Mexiko. La Flor de Noche Buena neboli květina Štědrého večera, jak je v této zemi nazývána, je s Vánoci spojována už od 16. století. Mezinárodní vánoční rostlinou se ale stala až začátkem 20. století.

Foto: Stars for Europe (12x)

Vánoční hvězda je neodmyslitelnou součástí svátečních tradic.

Článek

V padesátých letech se začala hvězda pěstovat jako pokojová květina a tím se rozšířila do celého světa. Patří mezi oblíbené zimní květiny v širokém okruhu zemí od Egypta, přes Austrálii, Čínu, Indii, Japonsko, Koreu, Jižní Afriku, Taiwan až po Turecko apod.

Podle odborníků dokonce neexistuje žádná jiná rostlina, která by byla oblíbená napříč tolika rozdílnými kulturami - je známa jako "Ježíšova hvězda" i „Atatürkova květina“, patří k oslavám čínského nového roku, ale i k Chanuce.

Foto: Stars for Europe

Zatímco v Německu je neodmyslitelnou součástí vánočních tradic, v Turecku a Egyptě je tato rostlina oblíbená bez ohledu na Vánoce. Dokonce se zde pěstovala už v době, kdy ji v Evropě ještě neznali. V Turecku je známá jako Atatürkova květina.

Své jméno získala od zakladatele současného Turecka, generála Kemala Mustafy známého jako Atatürk (otec Turků). V Egyptě se nazývá „Bent El Consul“, konzulova dcera, a to podle objevitele této rostliny - prvního velvyslance Spojených států v Mexiku, Joela Poinsetta.

Foto: Stars for Europe (8x)

Jak se o vánoční hvězdu starat

Vánoční hvězdě vyhovuje světlé teplé místo s pokojovou teplotou mezi 15 a 22 ° C. V každém případě je potřeba se vyhnout studenému průvanu, přímému slunečnímu světlu nebo blízkosti topných těles. Zajímavé je, že všechny rostliny vadnou a umírají rychleji, pokud jsou umístěny v blízkosti ovoce a zeleniny.

Foto: Stars for Europe

Potřebují mírně vlhký substrát. Při běžné pokojové teplotě obvykle stačí mírná zálivka jednou za několik dní. V teplejším období ale nesmí rostlině vyschnout kořeny. Na nadměrnou zálivku bude rostlina reagovat žloutnutím nebo dokonce shazováním listů. Přebytečnou vodu z misky nebo květináče proto vždy vylejte. V období květu je vhodné rostlinu jednou měsíčně přihnojovat.

Foto: Stars for Europe

Při nákupu zaručují tu nejlepší kvalitu husté listoví a žluté květy mezi zbarvenými listy. Substrát by neměl být příliš vlhký ani suchý. Na místech prodeje jsou vánoční hvězdy často umístěny u dveří v průvanu - to způsobuje opadávání listů krátce poté, co si rostlinu přinesete domů.

Květiny ze specializovaných prodejen obvykle mají náležitou péči, a jsou proto obvykle dobrou volbou. V zimním období je vhodné je přepravovat zabalené v ochranném papíře a dostat je na teplé místo co nejdříve.

Foto: Stars for Europe
Foto: Stars for Europe
Foto: Stars for Europe
Foto: Stars for Europe
Foto: Stars for Europe
Foto: Stars for Europe
Foto: Stars for Europe

Netradiční a přitom velmi vzdušný vánoční stromek z hvězd

Reklama

Související témata:

Související články

Barvou letošních Vánoc je fialová

Nejen módnímu průmyslu, ale i Vánocům velí trendy. A tak i když tradičními vánočními barvami jsou zlatá, červená a zelená, módní trend letos káže vyladit si...

Jaké dárky budou letos nejpopulárnější

Češi letos najdou pod stromečkem především kosmetiku, nadělit ji plánuje 72 % lidí. Naopak elektroniky, jako jsou například televizory a DVD přehrávače, se...

Postřikem proti zlodějům stromků

Pořád se najde dost lidí, kteří mají pocit, že nejlepší vánoční stromeček je ten, který si sami uříznou v lese. Někteří se pro něj dokonce vydají jen před dům,...

Výběr článků

Načítám