Hlavní obsah

Za silvestrovské oslavy lidé plánují utratit přes 500 korun

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslavy Silvestra bere polovina lidí jako příležitost pobavit se s přáteli a pořádně se odvázat. Proč tedy na nich šetřit. Za jídlo a pití plánují v průměru utratit 513 korun, přičemž muži utratí o 200 korun víc než ženy.

Foto: Profimedia.cz

Silvestrovské oslavy nás přijdou zhruba na stejné peníze jako v loňském roce.

Článek

Jen pro třetinu lidí je Silvestr naprosto stejný den jako každý jiný. Vyplývá to z on-line panelu Poštovní spořitelny. Ve spolupráci s ní vám nabízíme několik tipů, jak se můžete na bujaré silvestrovské oslavy dokonale připravit.

Místo oslav závisí na stavu peněženky

Kde oslavíte příchod nového roku, záleží nejen na vašich preferencích, ale i na aktuální finanční situaci. Po Vánocích totiž prošla většina peněženek radikální odtučňovací kúrou, a proto nemají mnohé domácnosti na rozhazování. Nejlevnější ze všech variant je trávit Silvestra ve vlastním bytě nebo u přátel.

"Doma zůstane zhruba 60 procent respondentů. Nejčastěji jsou to lidé starší 27 let. Zhruba pětina oslovených plánuje na konec roku návštěvu u přátel nebo známých. Mladší ročníky se častěji chystají vydat do restaurací a barů nebo s partou na chalupu," upřesňuje Aleš Pospíšil z Poštovní spořitelny.

Plánujete-li strávit Silvestra na horách, ušetříte, pokud se o pronájem pokoje v penzionu či horské chatě podělíte společně s přáteli. V průměru se ceny pohybují kolem 500 korun na osobu.

Plánovaná útrata

Tři čtvrtiny oslovených vynaloží na oslavu Silvestra stejnou částku, jakou zaplatili loni – za jídlo a pití lidé utratí v průměru 500 korun za osobu. Jen 15 procent dotázaných plánuje letos šetřit. Většinou to jsou mladší lidé. "Poměrně významný rozdíl je vidět u žen a starších ročníků. Lidé ve věku od 41 do 55 let se chystají utratit jen 448 korun," doplňuje Pospíšil.

Nákup zábavní pyrotechniky plánuje zhruba třetina oslovených, především muži. Průměrné náklady za silvestrovské ohňostroje a petardy jsou 531 korun. Přitom nejvyšší sumu utrácí lidé do 40 let – zhruba 570 korun. Nejčastěji lidé nakupují pyrotechniku v supermarketech (60 procent). Necelá polovina zavítá do specializovaných obchodů. Zábavní pyrotechniku letos plánuje nakupovat každý desátý.

Na nákupy se vydejte se seznamem

Zásoby ve špajzu se po vánočních svátcích ztenčily, nezbývá než se vydat na nákupy. Základem je podrobný seznam. Jednak na nic nezapomenete a navíc si můžete ceny za jednotlivé položky v seznamu porovnat na internetu s aktuální nabídkou tuzemských supermarketů. Můžete narazit na speciální slevovou akci, která vám dokáže ušetřit několik desítek korun.

Rozhodně na kvalitním alkoholu nešetřete a prověřujte jeho rodokmen. Na internetu najdete na stránkách Unie výrobců a dovozců lihovin jednoduchý návod, jak certifikát jednotlivých lihovin ověřit.

Novoroční předsevzetí: zhubnout a zbohatnout

Čtvrtina oslovených si letos dá nějaké novoroční předsevzetí. U většiny to je závazek zhubnout. Toto přání vyslovují častěji ženy. Muži si kromě toho přejí zbohatnout.

Pokud se naučíte pravidelně spořit a rozumně zacházet s penězi, tak toto přání není nereálné. Stanovte si reálné cíle, proměňujte svá přání v realitu postupně a myslete pozitivně.

Anketa

Kolik plánujete letos utratit za silvestrovské oslavy?
Do 100 korun
46,5 %
Od 101 do 200 korun
10,8 %
Od 201 do 300 korun
7,3 %
Od 301 do 500 korun
13,8 %
Od 501 do 1000 korun
10 %
Více než 1000 korun
11,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11025 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám