Štědrým večerem končí několika denní půst mnoha věřících po celém světě.  A nestojí za tím jen vidina zlatého prasátka, ale skutečný křesťanský zvyk.

Pokud se i u vás dochovala tradice, kdy během Štědrého dne se nejí nic s masem, pak máme pro vás první tip. Tradiční krkonošský vánoční pokrm - houbového kubu.

Krkonošský vánoční kuba
Suroviny (pro 3-4 osoby): 300 g krupek, 50 g sušených hřibovitých hub, 3 dcl sádla nebo oleje, 2 menší cibule, 3/4 l vody, špetka majoránky, čerstvě mletý pepř, lžička drceného kmínu, půl paličky česneku.
Postup: Kroupy si propláchneme ve studené vodě. Na sádle, popřípadě oleji si v hrnci dozlatova orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme propláchnuté kroupy a na cibulce orestujeme. Dochutíme solí a vaříme doměkka. Houby nakrájíme na menší kousky, orestujeme na másle a lehce podlijeme vodou. Krátce podusíme a vše smícháme s uvařenými krupkami a dochutíme kmínem, prolisovaným česnekem a majoránkou. Směs vložíme do vymaštěné zapékací formy a necháme na 180 stupňů zapéct do zlatohněda.

Slavnostní večeře se v tento den nese ve stejném duchu ve většině domácností. Smažený kapr s bramborovým salátem je prostě klasika. Přestože existuje mnoho variant salátů i způsobů přípravy kapra, budeme se věnovat zcela jiným dobrůtkám.

Caprese patří mezi velmi chutné a přitom odlehčené dobrůtky.

FOTO: Grund Restaurant

Rychlé chuťovky

Zaměříme se na rychlé chuťovky, se kterými oslníte nejen o Silvestru, ale také při všech svátečních návštěvách. 

„Jako uvítací předkrm bych volil kombinaci cherry rajčátek a baby mozzarelly, které si můžeme střídavě naaranžovat na bambusová napichovátka nebo na vhodné nádobí. Předkrm na závěr pokapeme kvalitním olivovým olejem a dochutíme listy čerstvé bazalky. Pro pestrost a eleganci můžeme klasická červená cherry rajčátka kombinovat se žlutými, které jsou k dostání ve většině supermarketů," radí Středa.

Další lahůdkou může být chlebové sushi, které je stejně jako klasické sushi možné kombinovat se spoustou surovin. Základem na chlebového sushi je švédský chléb tunnbrod (prodává např. Ikea). Lehkou a vynikající kombinací je například plátek chlebu tunnbrod s lehce rozetřeným koprovým krémem, plátky uzeného lososa či pstružího filetu a směsí čerstvých barevných salátů, které se do plátku chleba zabalí. Podáváme krájené jako rolky podobně jako maki sushi.

Mezi nejoblíbenější slavnostní pochoutky patří bezesporu sýrový tartar. Alespoň čtyři druhy sýrů nakrájíte na malé kostičky spolu s jarní cibulkou a olivami. Zpestřením můžou posléze být i sušená rajčata. Chuťovky lze doladit zakysanou smetanou se stroužkem česneku a čerstvě namletým pepřem.