John podle svých slov nenávidí vánoční nakupování hory jídla, jehož polovina se pak zkazí a skončí v popelnici. Tento novodobý vánoční zvyk tedy jeho rodina vynechává.

„Kupujeme a zdobíme stromek, který provoní celý byt, takže pak v lednu bojuji, abychom ho v pokoji měli co nejdéle. Když jsem byl malý, dárky se u nás doma dávaly až po večeři a po umytí nádobí. Což bylo mučení. Tímto děkuji za vynález myčky. Od večeře nikdo nesmí vstát, dokud všichni nedojedí. Pověra říká, že ten, který by vstal, v příštím roce zemře. Takže všechno musí být na stole. Citron, sůl, víno, předkrm i hlavní jídlo. A i kdyby někdo zvonil, nepůjdeme mu otevřít,“ popisuje John Štědrý den.

Kapra nekupuje

A hned přiznává, že místo smaženého kapra dávají na Štědrý den přednost filetům z mořských ryb nebo sladkovodnímu candátu, štice či okounu.

„Štědrovečerní bramborový salát je ovšem tradiční podle staré české receptury. A radujeme se, když zbude. Každý další den je lepší a lepší. Jako předkrm nesmí chybět jihočeský kuba, jídlo ze starých chudých časů. Já samozřejmě vybírám vína. Letos to bude skvělý vlašský ryzlink z mikulovského vinařství Galant. A ledové víno místo dezertu,“ doplňuje John.