Hlavní obsah

Pozor na vánoční požáry, stromek je na popel za deset sekund

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blížící se vánoční svátky jsou podle hasičů spojeny i s větším rizikem vzniku požárů. V mnoha případech je jejich nejčastější příčinou lidská neopatrnost či neznalost. Mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Petr Kopáček sdělil, že hasiči každoročně likvidují o Vánocích požáry způsobené od svíček, topení či vaření.

Článek

Loni hasiči vyjeli od Štědrého dne do Nového roku ke 796 požárům, při nichž jeden člověk zemřel a 27 lidí bylo zraněno. Ve stejném období předchozího roku záchranáři evidovali 651 požárů, stejně jako rok předtím. O mnoha drobnějších požárech se přitom ani nedozvědí, protože je lidé dokážou rychle uhasit sami, zdůraznil Kopáček.

Jedním z typicky vánočních požárů je podle něj to, když při smažení kapra začne hořet vyhřátý olej. Varoval i před zapalováním adventních věnců, které jsou určeny jen k dekoraci. Zapálené svíčky a prskavky by pak lidé neměli v žádném případě nechávat bez dozoru. Při oslavách konce roku pak hrozí, že zbloudilá petarda nebo jiný kus zábavní pyrotechniky zapálí věci uložené na balkonech.

Mnoho požárů v domácnostech v zimním období vzniká ale i kvůli neopatrnému zacházení s topidly a kvůli nedbalosti při péči o komíny. Jen loni během tří vánočních svátků začalo hořet od topidel a komínů v 20 domech, uvedl mluvčí a dodal, že v případě požáru by se ho lidé neměli pokoušejte hasit za každou cenu sami. Co nejdříve by měli oheň oznámit na linku 150 nebo 112.

Vánoční stromek často vzplane nečekaně rychle. Proschlý zelenáč je na popel už za deset sekund.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám