Hlavní obsah

Kvůli krizi přijdou firmy v Británii o vánoční večírky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Vánočních večírků letos z důvodu celosvětové ekonomické krize značně ubude. Napsal to britský list The Daily Telegraph s odvoláním na experty, podle nichž bude party na závěr roku ještě méně než loni, kdy finanční krize teprve nastupovala.

Foto: Profimedia.cz

Vánočních večírků letos ubude.

Článek

Londýnská společnost Concerto, která se zabývá organizací firemních akcí, očekává, že počet zaměstnanců firem, pro něž bude letos připravovat oslavy Vánoc, klesne oproti loňsku o 15 000, tedy o plných 25 procent.

Ředitel společnosti Concerto Mike Kershaw deníku Financial Times řekl, že nedostatek slavnostní nálady "zničí" řadu malých firem, jejichž příjmy plynou především z přípravy vánočních večírků.

Kupříkladu účetní gigant KPMG letos zrušil vánoční cocktail party pro 1000 hostů, která byla posledních 30 let neodmyslitelnou součástí obchodního kalendáře v Birminghamu.  "Naši klienti trpí, i pro nás to byl perný rok. A na mne padla ona nepříjemná povinnost zrušit Vánoce," konstatoval vysoký představitel firmy Mel Egglenton.

Poradce Trevor Foley vysvětlil, že loňský rok ještě nebyl pro vánoční večírky tak špatný, protože spousta firem je měla zamluvené dřív, než se krize projevila v plném rozsahu.

Pořadatelé večírků se snaží lákat na slevy

Letos ale společnosti zabývající se pořádáním příležitostných oslav výrazně snižují ceny, aby přilákaly alespoň nějaké zákazníky. "Některé hotely v centru Londýna nabízejí vánoční pohoštění za 45 až 50 liber (zhruba 1300 až 1440 Kč) na osobu, zatímco v roce 2008 to bylo 120 liber (3450 Kč)," upozorňuje Foley.

Minulé Vánoce paparazziové fotografovali vedoucí pracovníky bank užívající si opulentní večeře, čemuž se chce finanční průmysl propříště vyhnout. Bankovní skupina Lloyds, kterou z 43 procent vlastní britská vláda, "všechny zaměstnanecké aktivity obezřetně hlídá".

Banka Goldman Sachs údajně sdělila jednotlivým týmům, že mohou slavit podle libosti, ale na osobní náklady každého člena.

Hotel Dorchester v londýnské ulici Park Lane hlásí velkou poptávku po privátních saloncích v průběhu prosince, pravděpodobně proto, že poskytují větší soukromí pro skupiny finančníků.

Škrty i v BBC

Škrty se dotkly i zaměstnanců zpravodajské stanice BBC Wales, kteří nedostanou obvyklý příspěvek 25 liber (asi 770 Kč) na večírek. "Pětadvacet liber na vánoční mejdan je opravdové nic. Toto opatření sotva pozvedne morálku, zvlášť v době, kdy znovu hrozí propouštění," řekl jeden z pracovníků BBC Wales listu Western Mail.

Reklama

Související témata:

Související články

Prodavači v Rakousku bojují proti koledám

Neustálé omílání koled v rakouských obchodech před Vánocemi začalo jít na nervy tamním prodavačům. Po mnoha jejich stížnostech se nyní do věci vložily odbory...

Výběr článků

Načítám