Hlavní obsah

Ryb bude na Vánoce zřejmě dost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba 80 tun ryb vylovili rybáři při výlovu rybníku Hrubý u Šumvaldu na Olomoucku. Oproti loňskému je letošní výsledek asi o 15 až 20 tun nižší. Způsobily ho velké nálety kormoránů, kteří sežrali přes polovinu kusů ryb. Přesto má být na Vánoce ryb dostatek.

Článek

"Žádný úhyn jsme nezaznamenali, úbytek tudíž mají na svědomí kormoráni, kteří nám vybrali násadu. Jejich nálety byly hrozné. Nasadili jsme 70 000 kusů ryb a vylovili jsme jich podle prvních odhadů 20 000 až 30 000. Minimálně 40 000 kusů nám tedy sežrali ptáci," uvedl ředitel rybářství v Nové Dědině Zdeněk Horák. Společnost dodává ryby především na vánoční trhy v Olomouckém kraji.

Horák tvrdí, že každopádně ryb na českém vánočním trhu bude dost. "To, že jich je méně, bude znamenat jen to, že jich nedáme tolik na export," řekl. Dodal, že na vánoční trhy v Olomouckém kraji každoročně míří asi 85 procent produkce rybářství. Podle Horáka letošní průměrná váha kaprů je v meziročním srovnání vyšší. Letos dosáhla 2,7 kilogramu, loni činila 2,1 kilogramu.

Přímo při výlovu bylo možné koupit kapry první třídy za 78 korun za kilogram, za výběr 85 korun za kilogram. O Vánocích mohou být podle Horáka ceny ryb vyšší. "Vánoční cena je otázkou velkých řetězců a dalších obchodníků, my ji neovlivníme," uvedl Horák.

Rybník Hrubý má rozlohu 50 hektarů a patří k největším v regionu střední Moravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám